Оранжевите вина набират популярност в Европа и света. Тази напитка привлича с есенния си кехлибарен цвят и уникалния си богат вкус, който представлява комбинация от праскови, къпини, ябълки, круши и дюли. Отпивайки от нея, буквално усещате есента на небцето си.

Успешна ли беше 2022 г. за лозарите в ЕС?

Новост ли е оранжевото вино?

В Европа оранжевото вино има дълга история. В последно време обаче то се превърна в сензация сред колекционерите, както и във възможност за нови приходи за производителите на винени напитки. Макар мнозина да чуват за оранжевото вино чак сега, всъщност то има дълги традиции, датиращи от Античността, пише полското издание Well.

Спиртната напитка започва да се произвежда за първи път преди 6 000 години в района на днешна Грузия и Словения. За производството й е използван традиционен метод, който се характеризира с това, че гроздовите ципи не се отделят от мъстта, а отиват с нея директно във ферментационните вани, където се накисват с плодовете през целия процес на приготвяне на напитката.

Именно на този метод традиционните вина дължат своите бактерицидни и антиоксидантни свойства, както и красивия си кехлибарен цвят, напомнящ на есенни листа.

Вкусът на оранжевото вино е сред основните фактори, които го правят любимо на мнозина. То е продукт на комбинация от плодове - ябълки, круши, праскови или дюли с аромати на подправки, сушени билки и цветя. Понякога има и хмелови нотки. Така че може да се каже, че оранжевите вина са възможно най-есенни.

В отговор на нарастващото потребителско търсене все повече собственици на лозя в Европа отделят част от своите партиди грозде за натурални оранжеви вина. Сред тях са производители от Испания и Франция.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

От догодина ще се дават пари за схеми за качество

Лозарите искат да ги включат в приоритетните сектори

Мярката за лозаро-винари за инвестиции в предприятия отваря отново