Тази година времето в Европа не бе обичайно и в комбинация с новите политически и икономически обстоятелства повлия съществено на земеделския сектор. Поглеждайки към производството на вино в ЕС, очакванията са то да остане стабилно в сравнение с предходната година, но под средното за последните пет години - 2017-2021 г., пише полското издание Sady Ogrady.

Лозарите в повечето страни ще имат по-малко реколта от грозде. Сухото и горещо време на континента провокира ускорено развитие и намалени добиви. Положителното в цялата ситуация е, че гроздето е в добро фитосанитарно състояние, което означава, че ще има вино с отлично качество.

2022 г. ще остане в историята като предизвикателство за целия сектор.

Гроздопроизводителите нямат изобилна реколта, но успяха да спасят каквото могат. В това време разходите за транспорт, опаковане, фитосанитарна обработка и за ток нараснаха значително. Това доведе до допълнително намаляване на маржовете за производителите, каза Лука Риготи, председател на Работната група за вино на Copa-Cogeca.

Според Риготи трудностите в Европа, причинени от сушата и високите температури, показват, че „производителите са длъжни да смекчат последиците от изменението на климата и да опазват околната среда”.

В Италия тази година производството се очаква да бъде стабилно в сравнение с предходната пазарна година.

грозде

Въпреки неблагоприятните метеорологични явления, по-специално наводнения и високи температури, италианските лозари избутаха сезона. Липсата на валежи улесни контрола на гъбичните заболявания, тъй като нямаше нужда от много фитосанитарните интервенции.

След много ниска реколта през 2021 г., унищожена от пролетните мразове, производството на вино във Франция се очаква да се върне към нормалното. Година по-късно се очаква производството да достигне 44 милиона хектолитра, което е увеличение от 16,2% в сравнение с 2021 г.

В много региони прибирането на реколтата започна безпрецедентно по-рано поради високите температури. Липсата на валежи и високите летни температури намалиха прогнозния обем в някои райони, докато сушата имаше такъв ефект в други райони.

Испания тази година стана жертва на високи температури и наводнения. Лозята изпитваха липса на дъжд и вода.

Подобно на Италия и Франция, реколтата през 2022 г. беше извършена 2-3 седмици по-рано поради метеорологичните условия, които допринесоха за доброто качество на гроздето, незасегнато от болести.

Производството в Португалия се оценява на 6,7 милиона хектолитра. Спадът от 9% спрямо предходната пазарна година 2021/22 се дължи на недостига на вода и високите температури, които повлияха на узряването на гроздето.

Засушаванията, настъпили през зимата и лятото, особено по време на вегетативното развитие, оказаха влияние върху добивите в Унгария. Очаква се валежите в края на лятото и началото на есента да доведат до спад в производството с около 20%.

В Австрия сушите и високите температури ще доведат до спад на производството (2,5%) в сравнение с нивата от 2021/22 г.

В Словения производството на вино ще намалее с 14%. Основната причина за спада е сушата, която засегна всички лозарски райони на страната.

Добрите климатични условия през 2022 г. намалиха броя на заболяванията, в резултат на което се очаква производството на вино в Нидерландия да нарасне с 10%.

Продължителните и обилни дъждове в Гърция ще донесат на фермерите по-слаба реколта. Все още обаче няма официално данни, тъй като ситуацията е динамична.

Беритбата продължава в Германия и Люксембург. И оттам се очаква допълнителна информация.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Йордан Чорбаджийски: Обидно е разпределението на помощта от 426 млн. лв.

300 евро субсидия е напълно недостатъчна за производителите на торове

Лозарите искат да ги включат в приоритетните сектори