Инициативи за повече видимост на българските винени дестинации и нови идеи за райониране в сектора бяха обсъдени на работна среща в Министерството на земеделието.

Лозарите искат да ги включат в приоритетните сектори

На нея стана ясно, че в новия програмен период ще има специална интервенция в рамките на Стратегическия план, свързана със схемите за качество. 

Също така ще има възможност за популяризиране на логата на Защитено наименование за произход (ЗНП) и Защитено географско указание (ЗГУ), които са общи за хранителните продукти и за вината. 

Ще се преразгледа сегашното райониране по схемите за качество, за да има цялостен работещ подход към българското производство и българските продукти, включително и вината. 

България има 52 защитени наименования за произход за вина, но не всички от тях се използват. Страната е защитила две Защитени географски указания – Тракийска низина и Дунавска равнина, които, от своя страна, обхващат региони, които не попадат в тези географски области. 

По време на работното заседание беше представен и напредъкът по нормативното регулиране на указателни табели (пътен знак) за винен път/район/дестинация.

Предприети са действия за включване на винопроизводството в националния списък на елементите на нематериалното културно наследство, което е изискване за кафяви указателни табели. 

Документите за кандидатурата са в процес на подготовка и до края на септември ще бъдат входирани от Института по лозарство и винарство в град Плевен.