Да отглеждаш през зимата плодове и зеленчуци е много трудно и енергоемко. Но за Рус Финч и неговата общност задачата изглежда твърде лесна.
 
Бивш пощальон, живеещ в Небраска, нежелаещ да потисне любовта си към земеделието - Финч проектира оранжерия, която произвежда лимони, портокали с размер на грейпфрут, зелени смокини и грозде – всичко това само за по долар на ден. Неговият магически трик - геотермално отопление.
 
 
Финч нарича структурата си “Оранжерия в снега”. Оригиналът, който той е построил преди повече от 20 години, е свързан с дома му. Той целенасочено отглежда цитрусови плодове в оранжерията, за да докаже, че това е възможно. 
 
“Всеки вид растение, който видим, го слагаме вътре, за да видим какво може да направи. Нищо не дундуркаме. Просто го слагаме вътре и ако умре – умре. Но почти всичко расте наистина добре. Можем да отглеждаме всякаква растителност”, казва Финч за електронното издание Грийнтех.
 
Подът на оранжерията е вкопан на около 1,2 метра под нивото на повърхността. Покривът й е наклонен на юг, за да улавя лъчите на слънцето. През деня температурите в оранжерията могат да достигнат 80 градуса. През нощта геотермалната топлина надделява над падащите външни температури.
 
Топлият въздух е единственото нещо, което се използва за отопление на оранжерията – няма газови печки или електрически нагреватели. Топлият въздух се получава от перфорирана пластмасова тръба, която е вкопана под земята. Тръбата преминава по единия край на оранжерията и се извива вълнообразно към противоположната страна. Въздухът в нея се задвижва от вентилатор. 
 
“Всичко, което се стараем да направим, е да задържим температурата над 28 градуса през зимата. Нямаме резервна система за отопление. Единственият източник на топлина е топлината на земята”, обяснява фермерът.
 
Тъй като парникът с площ от 120 квадратни метра не зависи от каквито и да е изкопаеми горива, разходите за енергия възлизат на 1 долар на ден. Всяка година фермерът изкарва няколкостотин килограма плодове, които продава на местния пазар на земеделските производители. Основната му дейност обаче е да продава дизайна на „Оранжерия в снега“. Финч твърди, че вече е изградил 17 оранжерии от този вид из САЩ и Канада.