Три спешни мерки се въвеждат от оперативния щаб, който беше сформирам срещу чумата по овцете, съобщиха от пресцентъра на МВР след първото заседание на щаба. 
 
 
Първата мярка е в 10-километровата зона, при местата, където има зараза в Странджа, да се отменят обществени прояви с голямо струпване на хора.
 
Като втора мярка се засилват проверките на граничните пунктове за пренос на храна, а също така ще се проверяват и автомобилите на преминаващите през границата. 
 
Третата мярка е насочена към министерство на регионалното развитие и благоустройството и пътната агенция, които да почистват ежедневно местата в 10-километровата зона преди граничен контрол, като от щаба не уточниха за кои места става дума.
 
По време на срещата бе направен анализ на ситуацията до момента, бе изразена загриженост към стопаните на животните, както и отчетени пропуски в комуникацията. В сила остават набелязаните осем мерки, отразени в заповедта на двамата министри в края на миналата седмица. 
 
 
Утре - 17 юли, оперативният щаб, в който влизат вътрешният министър Валентин Радев, шефът на ДАНС Димитър Георгиев, министърът на земеделието Румен Порожанов, директорът на БАБХ и др., ще проведе среща с депутати от парламентарно представените партии.
"Целта е да се изчистят съмненията около случаите със зараза при животните и да се представи пълната картина на ситуацията", посочват от щаба, цитирани от пресофиса на МВР.