Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) настоява всички страни да създадат ефективни национални системи за безопасност на храните. Това стана  ясно на световната среща на най-високо равнище за продоволствената сигурност, свикана от ФАО в Рим, в която участват 150 държавни и правителствени ръководители, сред които е и българският министър на земеделието Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

В приетата от лидерите на страните-членки декларация се посочва, че системите за безопасност на храните трябва да обхващат всички етапи на хранителната верига с участието на всички заинтересовани страни.

Създаването на Агенция по храните в България обаче се отлага засега заради липсата на средства в бюджет 2010 – това обяви миналата седмица министър Найденов. Той каза, че МЗХ има готовност и при добро изпълнение на бюджета в средата на идната година, може да се започне реална работа по агенцията.

Държавни и правителствени ръководители се споразумяха за стремеж към задълбочен подход  на продоволствената безопасност в световен мащаб. Това включва инвестиране в ключови сфери като устойчиво нарастване на селскостопанската продукция и продуктивност и по-голям достъп до благоприятни и справедливи пазари. Също разширяване на търговията със земеделски продукти и устойчив ангажимент към снабдяването със спешни хранителни доставки, хуманитарна помощ и подкрепа за най-уязвимите населения. Освен това ще бъдат разгледани международните механизми  за превенция на внезапните скокове в цените и управление на неправомерната пазарна нестабилност. Държавите трябва да насърчават иновативните механизми за финансиране на внос на храни в развиващите страни, които да са адекватни на внезапни неблагоприятни движения на разходите им по вноса на храни. Те трябва да се стремят и към повишаване на производителността и качеството на културите, основано на науката, устойчивите практики, по-доброто използване на ресурсите, защитата на околната среда, опазването на природните ресурси и подобряването на екосистемите.

Държавните и правителствени ръководители се ангажираха да се подобри управлението и опазването на рибните ресурси и аквакултурите. Също да се гарантира опазването на биологичното разнообразие на водите, здравето и продуктивността на водните екосистеми, подкрепа за рибните ресурси и производството на риба. Въвежда се акцент върху малките рибни ферми, които представляват значителен принос за сигурността на храните и осигуряване на прехрана.

Световната среща на ФАО на най-високо равнище за продоволствената сигурност се провежда на всеки две години. Тя се откри днес от президента на ФАО Жак Диуф. Изказвания в подкрепа за борбата срещу глада направиха премиерът на Италия Силвио Берлускони, Папа Бенедикт XVІ и лидерът на Либия Муамар Кадафи.