След 13-годишна съдебна сага по различните инстанции в няколко съдилища делото за източване на 7,5 млн. евро от европейската програма САПАРД чрез документни престъпления приключи окончателно, след като бе прекратено заради изтекла абсолютна давност.

Кметът на Годеч е обвинен в източване на еврофондове

Единственият останал подсъдим за случая от първоначално обвинените за престъпна група бе Марио Николов, а сега Апелативният спецсъд е прекратил процеса, съобщи адвокатът му Менко Менков, цитиран от БНР.

Делото многократно "се разхождаше" из съдебните инстанции, беше връщано и възобновявано, провеждани бяха десетки съдебни заседания. Процесът стартира по сигнал на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) и беше под особено наблюдение от Брюксел.

Прокуратурата твърдеше, че групата е внасяла в България стари машини за месопреработка и пакетиране, които обаче били представяни за нови, а след това са получавани пари от програмата. Първоначалните обвинения бяха разделени в две дела - за източването на програмата и за пране на парите от нея, а провалът на делото за източването на парите постави въпроса дали е възможно да се докаже изпирането им.

Първоначално прокуратурата твърдеше, че Марио Николов е ръководил престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна Николова и още няколко души - Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова.

Преди повече от 10 години Софийският градски съд прочете няколко осъдителни присъди, които обаче бяха отменени от по-горните инстанции. Междувременно почина един от подсъдимите. След създаването на специализираните съдилища през 2012 г. процесът бе прехвърлен там, но близо година буксуваше и не успя да започне.

През 2014 г. стартира в спецсъда, но тогава бе изтекла давността за участието в групата на двама подсъдими - Иван Иванов и Лазарина Георгиева, и делото срещу тях бе прекратено. Останалите подсъдими бяха оправдани, а на финала единственият обвиняем остана Марио Николов.