Кметът на Годеч Радослав Асенов е обвинен, че е ръководил престъпна група, незаконно присвоявала пари от еврофондове и проекти на Държавния фонд „Земеделие“(ДФЗ), съобщиха от Специализираната прокуратура

Спецакция заради злоупотреби на държавни служители

Във връзка с разследването от обвинението са поискали от Специализирания наказателен съд Асенов и неговата заместничка Надя Сотирова да бъдат отстранени от длъжност.
Според държавното обвинение Асенов, Сотирова и още двама души са извършили длъжностни и документни престъпления в София и областта, за да получават незаконно пари от еврофондове и от проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие“. Към момента обаче властите не дават повече подробности за суми или действия, заради които обвиняемите ще отговарят пред закона. 

Кметът на Годеч и заместничката му са с парични гаранции от по 90 000 лева и имат забрана да напускат страната.
Спецобвинението иска да бъдат отстранени от постовете им, защото се разследват за действия във връзка с работата им и ако останат на работа, могат да укрият доказателства или да повлияят на свидетели.

Информацията от прокуратурата идва две седмици след съвместната акция с Антикорупционната комисия в Годеч, в Софийската областна дирекция на Агенцията за безопасност на храните и в Държавен фонд „Земеделие“.

При акцията бяха претърсени 18 адреса и бяха иззети документи, включително на подставени лица, както и пари.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи заседание по искането на прокуратурата.