Официално предупреждение отправиха учени от английския Център по екология и хидрология:  Фермерите да очакват инвазия на калинки през следващите години! 

 

Произхождащата от Азия калинка-арлекин с латинското име Harmonia axyridis вече се е разпространила (* бел.ред.: или е била разпространена) в целите Съединени американски щати, части от Канада и по-голямата част от Европа, посочват учените.

 

Само за четири години след появата на калинката-арлекин в Холандия, тя се е разпространила в цялата страна. В Западна Русия я виждат за пръв път през 2010 г. и с всяка година разширява хабитата си с 300 км на юг. Ефектът на насекомите върху екосистемите обаче още не е уточнен. 

 

Учените сега търсят естествени врагове на калинките, които да ограничат разпространението им. Такива са паразитните оси Dinocampus coccinellae, които ги използват като приемници. За градинарите и земеделците калинките са полезни, защото се хранят с листни въшки и други вредители, но в същото време са вредни, защото изяждат част от листата на растенията.