В Деня на цифровите технологии България подписа Декларация относно цифровото бъдеще на селското стопанство и селските райони в Европейския съюз (ЕС), съобщава пресслужбата на Европейската комисия (ЕК).

1,47 млрд. евро е заложеният бюджет за дигитализация

Тази декларация е една от трите инициативи за цифрово сътрудничество, които бяха подписани от Мария Колева – нашия зам.-постоянeн представител към ЕС. Така България става 25-ата страна, която обединява сили с останалите членки за дигитализация на европейското селско стопанство. Останалите две ключови области са цифровизация на културното наследство и участие на жените в дигиталната сфера.

През февруари тази година Министерството на земеделието представи първата у нас стратегия за цифровизация на селското стопанство за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Тогава стана ясно, че 1,47 млрд. евро е заложеният бюджет за дигитализация у нас.

Проектът е разработен от Института за агростратегии и иновации, а нейният председател Светлана Боянова акцентира върху ролята на широколентовия интернет, изграждането на метеостанции, цифрови мрежи и приложения, хъбове, умни села

По-късно, през март, форум за дигитализация в пчеларството доведе у нас двама еврокомисари. Тогава Фил Хоган каза, че за въвеждане на дигитализацията по-големите ферми могат да се справят и сами, но за малките и средните е важна финансовата подкрепа в началото

Мария Габриел пък припомни, че за дигитализация е заделен бюджет от 500 млн. евро за периода от 2016-2020 г. „Ясно съм заявила желанието си в следващия бюджет на ЕС бюджетът за дигитални и иновационни хъбове да бъде млрд. и половина. Все повече ще бъде важно цифровият хъб да е онова гише, където земеделци, научна общност, частен сектор и публични институции са работят заедно“, допълни тя. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg