Стратегията за дигитализация в земеделието и селските райони в момента е на проект. 1,47 млрд. лв. са инвестициите, които сме предвидили, каза Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, на пресконференция днес в Министерството на земеделието. 
 
 
Експертът представи първата у нас стратегия за цифровизация на селското стопанство за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика.
 
Предстои обществено обсъждане. След като последва решение на Министерски съвет, стратегията трябва да започне да се прилага. Не е ясно дали ще мине в този вид и с тези финансови средства, обясни Боянова.
 
Прогнозиран е бюджет за всяка дейност. Той е остойностен за 15 хиляди стопанства, които да прилагат цифровизацията. Източниците за финансиране са различни, защото „едно е да влагаме пари за обучение по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), друго е да заделяме за метеостанции от националния бюджет, трето е да взимаме от частни партньори“, обясни Боянова.
 
Очакваните инвестиции във всички сектори на селското стопанство са общо около 1 млрд. лв. Те са предвидени да бъдат финансирани по ПРСР. За изграждане на широколентова инфраструктура и метеостанции са заложени 1,4 млн. лв., а за информираност и публичност чрез кампании и обучения – 3,5 млн. лв. 
 
За разработка на приложения са предвидени 22 млн. лв., но те няма да са от националния бюджет, а от публично-частно партньорство. За публичната администрация са заложени около 6 млн. лв. 
 
За блокчейн са посочени от 9 до 12 млн. лв., като за база служат подобни проекти, които вече се изпълняват в Европейския съюз. Инвестиции за умни села не са заложени, защото все още не е ясно дали тази инициатива ще се приеме.
 
 
Костадин Костадинов от Национална асоциация на зърнопроизводителите вижда ползата от тази цифрова стратегия, като се надява нещата тръгнат навреме и хората да разберат за какво става въпрос. За него предвидените средства за обучение са много важни.
 
„Видяхме едни сухи цифри. Въпросът е да стигнем до крайната цел – да се постигне нещо, обединено от всички, насочено към земеделеца“, каза Костадинов.
 
Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация призова Министерството на земеделието да насочи тази инвестиция от 1 млрд. лв. според стратегическите анализи по сектори. Средствата трябва да се адаптират за нуждите на всеки бранш. Съобразно SWOT анализа да се прецени всеки сектор колко е подготвен за такава цифровизация, обясни Караколев.
 
По думите на Рангел Матански от Националния съюз на говедовъдите в България тенденцията е по-големите ферми да произвеждат повече с по-малко. Дигитализацията ще подпомогне този процес. Той предположи, че водеща роля ще имат организациите на производители, които получиха тласък с мярка 9. Според него именно тези структури могат да подпомогнат дигитализацията в по-малките и средни ферми.
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!