Бюджетът за пчеларските програми да се завиши от 36 на 62 млн. евро. Това е предложението на комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган, относно сектора в бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП). Днес той участва в конференцията „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, която се провежда в София.
 
 
Според него трябва да се отделят повече средства за извършване на изследвания по отношение на заболяванията сред пчелите.
 
„Здравето на пчелите и опазването им е сериозна тема за Европейската комисия (ЕК). Вниманието на обществеността е насочено към намаляване на пчелните популации в целия свят, затова трябва да обединим усилията си, за да решим този проблем“, обясни еврокомисарят. 
 
Основна стратегическа цел за в бъдеще на новата Обща селскостопанска политика е опазването на биоразнообразието. Въпреки че заради „Брекзит“ се отваря дупка от 12 млрд. евро в европейския бюджет парите за ОСП след 2020 г. са защитени на 95%. 
 
„Сега трябва да се защитят и останалите 5 процента“, каза Хоган. Параметрите ще са ясни след приемането на Многогодишната финансова рамка през ноември. 
 
Еврокомисарят препоръча подсекторът да се обедини и на европейско ниво в по-голяма степен, за да се възползва от добрите практики на ЕС. Разработено е европейско партньорство за иновации и има много изследователи, които се занимават с проблемите  в пчеларството. Например съществуват приложения за мониторинг, с които могат да се следят пчелите без да се отваря кошера и те да изпращат  сигнал на мобилния телефон, когато е необходимо човек да се намеси.  
 
„В бъдещата ОСП след 2020 г. основно залагаме на модернизацията и опростяването. Със стратегическите планове на всяка страна на базата на извършени SWAT анализи ще постигнем и гъвкавост на програмите“, заяви Фил Хоган. Според него за въвеждане на дигитализацията по-големите ферми могат да се справят и сами, но за малките и средните е важна финансовата подкрепа в началото.  
 
„Подготвя се и програма за цифровизация, която да помогне на малките земеделски стопани да възприемат агрореволюцията. Големите земеделски производители могат да се справят и сами, защото те винаги са изпреварвали кривата по отношение на модернизацията. Те имат достъп до финансови инструменти т.н, но малките и средни производители трябва да приемат тепърва различните видове революции в земеделието. Затова те трябва да бъдат подпомогнати с някаква финансова помощ от самото начало. Това ще помогне те да приемат и адаптират в стопанствата си новата цифрова революция, за която говорим“, категоричен е Хоган.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!