Изкуственият интелект е нещо, което звучи много далечно, но в същото време вече е тук. Той може да помогне на стопанството да бъде по-интелигентно, по-прецизно и по-конкурентоспособно. В същото време да бъде и ключът към един от най-сериозните теми за пчеларите – пестицидите.
 
 
Темата за цифровите решения, изкуствения интелект и дигиталните хъбове коментира Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел, по време на Международната конференция „Цифровизация в пчеларството: ползи и предизвикателства“, която се провежда днес в София.
 
„Здравето на пчелите е една от най-големите теми в сектора. То има многобройни измерения. Много важно нещо е, че темата е стратегическа за Европейската комисия (ЕК), като миналата година с Европейския парламент (ЕП) поставихме началото на партньорство за данните при опрашителите. 
 
Земеделските стопани и пчеларите трябва да обединят сили. Нужен е по-добър диалог, а цифровизацията може да предостави инструменти, от които се нуждаят и двете страни. Също така те могат да помогнат и на двете страни да постигнат положителни резултати“, категорична е еврокомисар Габриел.
 

Изкуствен интелект

Изкуственият интелект може да помогне селското стопанство да бъде по-интелигентно, по-прецизно. Нещо повече, може да бъде полезен и при темата с пестицидите. Чрез него могат да бъдат рязко ограничени териториите, в които има нужда  да бъдат избегнати всички останали негативни ефекти от пестицидите. Могат да бъдат намалени количествата и обсега им. Освен това общите приложения и платформи могат да предоставят информация на земеделските стопани и на пчеларите за определена област, така че да се координират по-добре. 
 
Изграждането на бази данни, които могат да доставят информация за поведението на кошерите, за селскостопанските дейности в райони, както и метеорологичните условия. Това ще помогне за необходимите местни решения, адаптирани за всеки отделен случай.
Мислете все повече и повече затова. Вие произвеждате невероятен обем данни. Те са около нас, време е да имаме платформи, база данни, които да ни позволят да бъде използвана добавената стойност на тях.
 

Цифрови иновационни хъбове

Цифровите иновационни хъбове са нещо, което е приоритет. Имаме бюджет от 500 млн. евро за период от 2016-2020 г. Ясно съм заявила желанието си в следващия бюджет на ЕС, бюджетът за дигитални и иновационни хъбове да бъде млрд. и половина. Все повече и повече ще бъде важно цифровият хъб да е онова гише, където земеделци, пчелари и научна общност, частния сектор и публични институции работят заедно. Заедно, за да дефинират какво искат за развитието на областта си, сектора в областта и как съвместно да го постигнат. 
 
Все повече ще се набляга на т.нар Smart AgriHub. 
 
Нека всички заедно, обединени, чрез новите технологии, дадем по-различен тласък на пчеларството, на селскостопанската ни политика. И нека видим максимално бързо как можем да имаме адаптиране към местните условия. 
 

Бюджетът ОСП 2021-2027

На фона на всичко случващо се, мога да ви уверя, че не е лесно да защитаваш бюджет, който не само да остане на същите нива, а дори и да се увеличи. Изразявам силната си подкрепа към мерките в ОСП, които са насочени за подкрепа на сектора. Както и да окуража, и призова младите. И сега имаме пилотен проект Цифрова възможност. Това са платени стажове за до 6 хил. студента в Европа, които да им позволят, отивайки в друга страна, да натрупат опит в областта на новите технологии.