Предвид усложнената обстановка и нарастващия интерес към зърнените продукти митническият срок за обработка на документите е удължен на максимум. Това е и причината за забавяне на експорта, информира агроминистърът Иван Иванов.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

По време на заседание на Комисията по земеделие в Парламента той бе попитан от председателя на НАЗ Костадин Костадинов кога ще бъде възстановен износът на зърно в страната. Браншовият представител обърна внимание, че на ГКПП Кулата има 15 км опашка. Иванов обясни, че причината е в удължените проверки.

„Законовите срокове се спазват, но указанията са те да бъдат удължени на максимален срок предвид случаи, в които са установени разминавания между заявено и налично количество, качество и т.н.”, допълни земеделският министър и бе категоричен, че забрана за износ на зърно няма.

По думите му проблем с наличното зърно у нас няма, а единственият такъв през последните два дни е от чисто спекулативен характер, свързан със започващо изчезване на олиото от магазините и поскъпването му. 

Иван Иванов: На територията на страната има около 1.5 млн. тона слънчоглед, който не се продава, идеята му е да се изнесе на висока цена, а в същото време той може да бъде отпуснат и продаден на нашите преработватели и произведен в олио. 

„Има налично олио и по складовете. Тръгват проверки и по стоковите тържища, защото всичко това е спекулация и цели да създаде хаос на пазара. Прави се опит продуктът да бъде изнесен в страни, съседни на нас, защото там цената е много по-висока. Не мисля, че българският потребител трябва да бъде потърпевш в тази ситуация, затова че някой иска да натрупа бърза печалба”, коментира още министърът

Той добави още, че държавата очаква да получи зърно предимно от търговците, тъй като голямата част е при тях. Прие и да организира среща между Българската банка за развитие и мелничарите, за да може, ако е възможно да се установят нови кредитни линии на мелничните предприятия на база годишен производствен капацитет.