Както Агри.БГ писа, Българската агенция по безопасност на храните съвместно с Държавен фонд „Земеделие“ започнаха проверки на ферми, в които се отглеждат над 10 едри преживни животни (говеда и биволи). Това обявиха от пресофиса на аграрното министерство. 

Целта на проверките е да се извърши инвентаризация на животновъдните обекти и актуализиране на данните в Интегрираната информационна система на БАБХ-ВетИС.

След края на проверките в страната резултатите ще бъдат публично обявени.

„Целта е да си направим инвентаризация на въведеното във ВетИС и сравним с наличното във фермите. Във вашата ферма ако има 100 глави, ние трябва да намерим 95 или 102-103  разлика от няколко бройки. Винаги има отклонение, това е нормално – пропуснато, ненанесено… не се занимаваме с това. Но ако вашата ферма трябва да има 100 глави, а намираме 20, това вече е проблем”, каза преди дни за Агри.БГ министърът на земеделието Кирил Вътев. 

Проблемът с виртуалните животни е от години. Проблемът е в цялата страна и заради т.нар. субсидиевъди, страдат реалните фермери, споделят от животновъдния сектор.