Това лято се очакват относително високи цени на зърното заради лошите прогнози за реколтата в Русия.

 

Според официални данни на Руския Съюз за зърното, изнесени по-рано тази седмица, става ясно, че състоянието на презимувалите насаждения е по-лошо от обичайното през последните няколко години.

 

Според експертите около 20 млн.декара с насаждения може да бъдат презасяти наново, заради лошото време през късната есен и зимата.  Докато средния процент на провалените площи през периода 2007-2011-а година е бил около 8%, то за 2012 е над 12%.

 

Министърът на земеделието на Русия, Николай Фьодоров заяви пред репортери във вторник, че Русия може да удължи до 1-и Август 2013, срокът за възможности за внос на безмитно зърно с цел осигуряване на зърнения баланс.

 

Русия е един от най-големите световни износители на пшеница, но бе ударена сериозно от сушата миналата година, което намали  реколтата и изпратени  вътрешните цени на зърното до рекордни нива, което доведе до реализирането на внос на зърно, предимно от страни в Черноморския басейн, вкл.България и Румъния,  за покриване на вътрешното търсене.

 

Руското аграрно министерство заяви тази седмица, че целта за реколта 2013 е да бъде прибрано 95 млн. тона зърно, а по време на пролетната сеитба да бъдат засети 33 млн. хектара.

 

Справка на Фермер.БГ в последно изнесените от ЕК данни показва, че очакванията на Брюксел за реколтата от зърно 2013 в ЕС е за 287,6 млн.тона, което е с 5,6% повече от добивите през 2012-а година. Данните на ЕК сочат също така, че общия обем на засетите площи тази година се повишава с 0,2% спрямо миналата година и достига 569 млн.декара.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!