Земеделските производители се надяват на нови пазари за тазгодишната реколта от слънчоглед. Очакванията им са свързани с нови пазари в европейски страни, коментира Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за БТА.

Производител на слънчоглед: Спекулират с цените

Костадинов припомни, че в предишни години 15–20% от слънчогледовата реколта се е изнасяла в Турция. Там обаче вече е въведено мито, което налага да се търсят други страни за експорт.

По думите му ограничаването на употребата на палмово масло в Европейския съюз вероятно ще доведе до по-голям износ на българско маслодайно семе в страните членки.

Според Костадинов около половината от слънчогледа в страната вече е ожънат. Очакванията са към 20 септември реколтата да бъде напълно прибрана. Средният добив за страната се очертава да бъде 200–220 кг/дка, твърдят от НАЗ.

Костадин Костадинов: „Там, където е валяло, стопаните пробират по 300 кг/дка, а където не са паднали дъждове – по 150 кг./дка.“

Председателят на зърнопроизводителите коментира, че у нас доста площи са заети от олеинови хибриди слънчоглед. Тази, както и миналата година, изкупната цена за тон е 600 лв. „Прогнозата е за ръст на цената, ако се отворят нови пазари за продукцията“, обясни той.