Спекулира се с това, че много колеги нямат място и се чудят къде и как да прибират реколтата. Принуждават се да продават на по-ниски цени, коментира Стоян Александров от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Агри.БГ.

Сушата проваля плановете на производителите на слънчоглед

Кооперацията в Ямболско, на която той е председател, вече започна да прибира реколтата от слънчоглед. Площите им са хиляда декара.

„Тази година слънчогледът изгоря. Специално в моя район много бързо почерня и изсъхна. Добивите са около 200 кг/дка. Първо ожънахме шарения слънчоглед, днес започнахме маслодайния. Добре се движеше, като имаше дъжд, но много бързо изсъхна заради жегите,“ споделя Александров. 

Макар и за кратко, в края на месец юли, за последно е имало повече дъжд. Тогава за 4–5 дни са паднали около 55 л/кв.м. 

„Но при нас беше толкова сухо, че почвата много бързо пое влагата и тя пак изчезна. Когато валя този дъжд, влагата на 20 см дълбочина стигна до 39%. В рамките на една седмица започна да пада и вече над 10 дни тя е нула,“ изчислява производителят. 

2018 г. също не е била от нормалните в Ямболско, когато проблемни са били дъждовете, а не горещините.

„През април миналата година не успяхме да засеем слънчогледа заради дъждовете. След това през месеците май и част от юни настъпиха горещини. По време на жътвата пак валеше. И тогава добивите бяха около 200 кг/дка,“ спомня си Александров.

Александров: „Районите, където падна повече дъжд, са по-добре. Преди няколко дни например при колегите от Сливен влагата на 20 см дълбочина беше 60%. Това означава, че при тях всичко върви нормално.“

Тази година в Ямболско той и колегите му подраниха с прибирането на слънчогледа. Имат проблем обаче с реализацията на рапицата, която досега е трябвало да се продаде и да освободи място. 

„Не ни харесва и цената на пшеницата, която дават. Имам хубава хлебна пшеница с много добри показатели, но повече от 290 лв./тон не мога да взема. И понеже раздаваме рента и трябват пари, а място за съхранение няма, те спекулират с цените,“ жалва се зърнопроизводителят.

Първите предложения за изкупуване на новата реколта от слънчоглед също не са оптимистични.

„Изкупните цени при нас сега са около 530 лв./тон от място. Дори паднаха на 525 лв./тон. В същия момент в НАЗ получихме информация, че преди два дни цената на пристанището се е вдигнала с 15 лв./тон и там дават цена от 565 лв./тон. Обикновено имаме разходи от 15 лв. за транспорт, което означава, че от място слънчогледът трябва да бъде поне 550 лв./тон,“ разсъждава Александров.