Добивите от слънчогледа ще бъдат по-ниски, отколкото очаквахме. Въпреки че казваха, че много щяло да вали, реколтата няма да е чак толкова добра заради сушата, коментира Петър Славков от Пловдивско за Агри.БГ.

Ще има ли изненади при слънчогледа?

Земеделският производител се грижи за 1200 дка със слънчоглед. Готов е всеки момент да започне да жъне. Някои негови колеги в областта вече са извадили комбайните.

„Добивите ще бъдат от порядъка на 200–250 кг/дка. Миналата година имах средно 350 кг/дка. Освен това и изкупната цена, която сега обявяват в района, е по-ниска. Тази година е 480–500 лв./тон, докато миналата беше 570 лв./тон,“ сравнява земеделският производител.

Оказва се, че най-големият фактор за по-ниските резултати е продължителната суша. Според изчисленията на Славков най-много е валяло през месец юни, когато са паднали 138 л/кв.м. „За сметка на това от 14 юли до 21 август не е паднала и капка дъжд при нас,“ констатира младият мъж.

Петър Славков: „То при нас все пак валя. Имам колеги в Хасковския край, където е още по-зле положението. Там добивът е от 100 до 200 кг/дка.“

В другия край на България, в Добруджа също се очаква прибирането на слънчогледа да започне по-рано. Фактор отново е засушаването, твърди Радостина Жекова от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите за БТА.

През тази година общите площи с маслодайната култура в областта са 717 хил. дка. Според Жекова в района на Каварна, Шабла и Дуранкулак през последните месеци не е имало кой знае колко дъжд и прогнозите там са за 200 кг/дка. В другите общини слънчогледът се развива по-добре и вероятно ще достигне 350 кг/дка.

Първите оферти за изкупуване на маслодайната култура в региона са по-ниски спрямо година по-рано. Тя започва да се търгува на 520 лв./тон, докато през 2018 г. цената й е била далеч по-справедлива – 620 лв./тон, припомня Жекова.