Министерството на земеделието и храните няма да възстанови на фермерите разходите, направени за лечение на животните от син език. В официален отговор на МЗХ до животновъдни организации се посочва, че направени разходи за лечение на болестта не подлежат на възстановяване, според нормативната уредба. От МЗХ съобщават, че „за случая се предвижда отпускане на de minimis от ДФЗ в началото на 2015 г.“
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:
 
 
Междувременно в началото на седмицата стана ясно, че правната служба на ГД САНКО в Европейската комисия разглежда сигнал на Българския ветеринарен съюз (БВС) относно проблемите с Тарифа 2014 и изпълнението на държавната профилактична програма за 2014 година. В началото на септември БВС сезира Европейската комисия за „нарушения при изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма, Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните и нарушения и Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). В пимо до председателя на БВС д-р Трифон Цветков от ЕК посочват в отговор, че Документът е преведен и в момента се разглежда от Правната служба на ГД „Здравеопазване и политика за потребителите“ като в близките седмици се очаква резултатът от оценката на поставеното от запитване.    
 
Във вторник съдът потвърди картел на пазара на слънчогледово олио и наложи санкции от 85 673 лв. на „Звезда“ АД, Долна Митрополия и 76 154 лв. на „КООП – Търговия и туризъм“ АД, София. Между двете компании има забранено вертикално споразумение, което ограничава или нарушава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио за крайно потребление посредством определяне на фиксирани и минимални цени.
 
Във вторник министър Васил Грудев обяви на среща с животновъди, че Имунизацията на животните срещу Син език ще започне в началото на март догодина от Южна България  и се предвижда да приключи до началото на април, а България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация. Два дни по-късно обаче служебният министър заяви, че „въпросът кога да се извърши тази ваксинация все още подлежи на дискусии“. Фермери и ветеринарни лекари настояват да видят ваксинационния план, който България е изпратила в Брюксел. Според тях само, ако ваксината пристигне в България не по-късно от края на февруари, ваксинация може да започне през март.
 
С 30% по-ниска реколтата от ориз тази година очакват производители от Южна България заради обилните валежи и липсата на слънце. Ако нормалният добив е 700 кг от декар, тази година ще падне до 500 от декар. Жътвата на ориз в Старозагорско все още не е започнала заради лошото време, но производители очакват по-високи изкупни цени.
 
Едва 6,30 лв за овца ще получат овцевъдите под формата на държавна помощ de minimis за изхранване на дребен рогат добитък – овце-майки, научи Фермер.БГ в сряда. Ставката, която се получава за глава животно е парадоксална, защото реално с тази сума фермерът може да закупи една бала люцерна, с която трудно би „изхранил“ една овца повече от 4-5 дни. 
 
С 40 % е намалял добивът на пчелен мед, а висококачествени акациев, манов и липов мед почти няма. Слабата реколта принуждава търговците да изкарат застояла продукция от минали години и вече има скок в крайните цени – в магазините килограм мед се продава средно по 11 лв., което е с лев по-скъпо от миналата година. Повишаването обаче на изкупните цени е по-малко - с около 0,70 лв. за килограм, като буркан мед от производител струва 5 лв. 

Есенната сеитба изостава много и се очертава една наистина тежка кампания, заяви за Фермер.БГ Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Кампанията е тежка и трудна, защото от една страна неблагоприятните климатичните условия затрудняват сеитбата. Продължителните дъждове възпрепятстват подготовката и сеитбата и правят невъзможно влизането на машините в полето, обясни Ангелова. От друга страна късната сеитба на пролетниците, сега води до забавяне при жътвата на царевицата. Все още има и неожънат слънчоглед. Всичко това допринася за забавянето и неприбирането на реколтата. Районите, които най-много изостават в сеитбата са Видин, Монтана, Враца, има забавяне и в Старозагорско и Пловдивско.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!