В началото на кратката първа работна седмица на месец март беше даден стартът на кампанията по директни плащания 2015. Общо 35 са новите схеми за подпомагане на селскостопанския сектор – 17 от схемите са директни плащания и преходна национална помощ и 18 от тях по компенсаторните мерки на новата Програма за развитие на селските райони и последна година за агроекология по старата Програма. От 4-ти март земеделските стопани могат да подават заявленията си за подпомагане в Общинските служби по земеделие. Срокът за подаване на заявления без санкции за закъснение е 15 май. Крайната дата е 9 юни, като за всеки просрочен ден след 15 май субсидията ще бъде намалена с 1%. Предвиденото подпомагане в кампанията за директни плащания тази година е 720 млн. евро, или приблизително 1,4 млрд. лв. Финансовият ресурс по Схемата за единно плащане на площ е близо 306 млн. евро. За зелени плащания са предвидени над 237 млн. евро, а младите фермери ще си поделят повече от 3,7 млн. евро. Заявления се приемат и по схемите за подпомагане на млечни и месодайни крави, овце и кози майки, биволи, плодове, зеленчуци и протеинови култури, както и по агроекологичните мерки от Програмата за развитие на селските райони.
[news]
В сряда беше открито първото пролетно издание на селскостопанското изложение БАТА АГРО в Стара Загора, което още в първите си дни събра хиляди посетители от цялата страна. Изложението откриха министърът на земеделието и храните Десислава Танева и председателя на УС на БАТА АГРО Веселин Генев. Над 100 фирми представиха в рамките на четири дни продукти и услуги на повече от 23 хил. кв. метра изложбени площи. Организаторите отчетоха силен интерес от чуждестранни фирми изложители, както и от фермери от съседни страни, които също посетиха изложението. Акцент в съпътстващата програма беше информационен семинар на тема: "Възможности за финансиране на инвестиции по ПРСР 2014-2020 и новости при директните плащания". 

Приемът на проекти по мярка 4,1 Инвестиции в земеделските стопанства от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще продължи 2 месеца, стана ясно по време на семинара на БАТА АГРО. Наредбата по мярката е в процес на изработване. Работим със срокове и график така че приемът да стартира в края на месец март, съобщи Антон Аспарухов, Директор Дирекция Развитие на селските райони в МЗХ. В средата на месеца Наредбата по мярката ще бъде подадена за обнародване в ДВ и се очаква тогава да излезе и заповед на министър Танева за отваряне на прием на проекти. При този първи прием няма да се приемат проекти за колективни инвестиции, за да се избегнат възмони злоупотреби, посочи министър Танева. Около 150 млн. евро ще е бюджетът и ще е отворен за всички земеделски производители. Ранкингът ще е по критерии, определени от Комитета по наблюдение на програмата. Тези критерии ще отразяват приоритетите на програмата, посочи още министър Танева.

 

Вторият транш на субсидиите по СЕПП – преразпределителното плащане, застъпените площи и казусите ще бъдат разплатени през месец април. Това уверение съм получила от изпълнителния директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов, каза на семинар в рамките на БАТА Агро в Стара Загора министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Очаква се следващата седмица да се проведе заседание на Управителния съвет на Държавен фонд Земеделие, когато ще има и повече яснота относно доизплащането на субсидиите по директни плащания 2014, уточни Танева.

 

През седмицата от 4 до 8 март в Пловдив се провежда и международното селскостопанско изложение АГРА 2015, заедно с Международна изложба за пчеларство АПИ БЪЛГАРИЯ, Винария и Фудтех. Над  7500 посетители дневно разглеждаха първия у нас мегафорум за селско стопанство, храни, вино и туризъм. Фаворити на посетителите са Международната селскостопанска изложба „Агра 2015“ и специализираната изложба „БиоАгра“, които са обсадени от фермери и специалисти от България, Гърция, Турция, Италия и други държави. Изложението бе открито от министъра на земеделието Десислава Танева.


През седмицата стана ясно, че ваксинацията на животни срещу болестта "син език" ще започне на 9-и март. Около триста животни вече са тестово ваксинирани с доставената на 1-ви март френска ваксина, съобщи директорът на Агенцията по храните Пламен Моллов. От БАБХ уверяват, че ваксината ще стигне, въпреки че не е ясно колко точно са животните у нас, тъй като не всички са регистрирани в идентификационната система. Тестови ваксини вече са поставени в Южна България.  На първия етап ще се ваксинират само овце, говедата ще се имунизират след около 20 дни.

В четвъртък Плевенският окръжен съд издаде присъди Лишаване от свобода на две жени и един мъж за злоупотреби с финансови средства по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по Програма за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013г. Според Съда са използвани не по предназначение получени финансови средства в размер на 19 556.80 лева от Европейския земеделски фонд за развитие на земеделските райони по мярка 112. Новината за присъдите по мярка Млад фермер разбуни духовете в аграрните среди с разнопосочни мнения. Според някои фермери, присъдите са твърде сурови и шокиращи, според други - заради такива проекти от кандидатстване по европрограми не са се възползвали некласирани фермери.

 

След над 9 часови дебати в петък между ръководството на Министерство на земеделието и храните и представители на организации от всички сортови групи тютюн, се стигна до консенсус относно ставките и разпределението на подпомагането в сектора. Страните приеха следното разпределение на средствата по сортови групи: За „Басми“: От 0 до 1000 кг – 3.09 лв./кг; От 1 001 кг до 2 000 кг – 3,00 лв./кг; От 2 001 кг до 45 000 000 кг – 2,00 лв./кг; За „Каба Кулак“ – 1,58 лв./кг; За „Бърлей“ - 1,15 лв./кг; За „Виржиния“ – 0,91 лв./кг. Решението предстои да се приеме на Консултативен съвет по тютюна, който ще се проведе следващата седмица в Министерството.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!