Водещата тема през тази седмица е сформирането на коалиционно правителство с премиер Бойко Борисов. Новината за агросектора е, че новият министър на земеделието и храните е Десислава Танева от ГЕРБ. Спекулации около името на бъдещия министър на земеделието имаше през цялата седмица преди да бъде обявена структурата и състава на новия Министерски съвет. Сред спряганите имена за поста бяха това на Румен Порожанов, Румен Христов и Васил Грудев.
 
При подписването на коалиционното споразумение между ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ беше подписана и управленска програма. Сред приоритетите за сектор земеделие са Подкрепа за развитието на балансирано, модерно, устойчиво и адаптирано към климатичните промени земеделие. Пазарно ориентирани, конкурентоспособни земеделски стопанства; Приоритизиране на интензивните сектори в земеделието - животновъдство, зеленчукопроизводство и трайни насаждения, биологични производства; Преференциално подпомагане на младите фермери, на дребните производители и производителите, които увеличават добавената стойност на селскостопанската продукция и създават работни места; Уреждане на поземлените отношения и други. 
 
Само 4% от стопанствата в България стопанисват 85% от използваната земеделска площ в страната, което се равнява на 8 600 ферми. Това става ясно от Аграрния доклад, публикуван тази седмица от Земеделското министерство. В сравнение с  2010 г., средната земеделска площ, която се използва на стопанство нараства с 50%, като достига до 152 дка. С 34% намаляват фермите, които стопанисват под 100 дка земеделска площ. С 3% се увеличават стопанствата с размер на използваната земеделска площ от 100 и повече дка, а стопанисваната от тях земя е 34 531 500 дка. 
 
Мандри продължават да намаляват изкупните цени на кравето мляко от 1-ви ноември, алармират животновъди. След като в края на миналата седмица от Министерството на земеделието и храните - МЗХ обявиха, че средната изкупна цена на кравето мляко в България през октомври е 66 ст./литър, животновъди от различни части на страната изпращат информация в редакцията за цените, които получават за краве мляко. Цените варират от 35 ст/литър в региона на Кнежа до 60 ст/литър в Добрич, Сливен, Нова Загора, Кърджали, Силистра. Млекопроизводители от Ямболска област обявиха, че са готови да излязат на протести заради ниските изкупни цени на млякото като подготвят блокада на пътя за Граничен пункт "Лесово на 13 ноември. Те настояват държавата да ги компенсира заради вноса на млечни продукти от страните-членки на ЕС и дъмпинговите цени.
 
Ден преди да предаде поста на министър на земеделието Васил Грудев обяви пред Народното събрание, че от 10-ти ноември БАБХ стартира процедура по изплащане на компенсациите на животновъдите, чиито животни са умрели от болестта Син език. Обезщетенията ще се изплащат по реда на подаване на заявленията. Към момента има налични едва 1 389 000 лв. са за изплащане на обезщетения, ето защо Грудев апелира за приемане на Актуализацията на бюджета, за да могат да бъдат обезщетени всички животновъди. 26 800 са умрелите овце от Син език в България по официални данни на МЗХ. 
 
В четвъртък във великотърновското село Арбанаси се проведе информационен ден за пчеларите. Експерти от Фонд земеделие представиха новостите в Националната програма по пчеларство (НПП). Приемът на проекти за Кампания 2015 г. започва на 17 ноември 2014 г. Бюджетът по четирите мерки е малко над 4,4 млн. лв. Приемът на документи ще продължи 10 работни дни. Размерът на финансовата помощ по трите мерки – Б,В и Г ще бъде между 60% и 80% от одобрените разходи, в зависимост от изискванията по конкретната мярка, заложени в Наредба № 9.
 
В петък, при официалното си встъпване в длъжност министър Десислава Танева заяви, че актуализацията на бюджета и осигуряването на средства за животновъдите е най-неотложната мярка, която трябва да се предприеме в момента. Сред приоритетите в работата си министър Танева посочи и стартирането на Програмата за развитие на селските райони и допълни, че всеки, който е част от екипа на министерството трябва да положи собствените си познания и усилия и да работи в полза на обществото и сектора, който обслужва.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО:
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!