Министерството на земеделието и храните (МЗХ) залага изплащането на директните плащания на площ да се извърши на 100% през месец януари. Tова обяви в понеделник земеделският министър Васил Грудев. Разчетите, които МЗХ в момента подава към Министерство на финансите, са свързани първо с обезпечаване на всички национални доплащания, които следва да бъдат извършени още тази година, като там недостигът на средства в момента е около 85 милиона лева и той е свързан най-вече с плащанията в сектор „Животновъдство“ - националните доплащания за животни. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 

 
В понеделник пчелари обсъдиха проблемите на сектора и възможността за създаване на общонационално пчеларско обединение. Беше приета декларация, с която пчеларите настояват да бъдат преразгледани решенията за разпределение на средствата по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2015 г. Те настояват неизпълнените през тази година средства от 500 хиляди лева да бъдат заложени в НПП за 2015 г. Декларацията, заедно с подписка от пчелари, ще бъде официално внесена в Министерството на земеделието и храните. Пчеларите очакват яснота по отношение на промените в Закона за пчеларството, за да се възобнови работата по създаването на единна национално представителна пчеларска браншова организация.
 
Прекупвачи и вносители на плодове и зеленчуци се представят за регистрирани земеделски  производители. Това е най-често срещаното нарушение при започналите във вторник проверки на НАП и Българската агенция по безопасност на храните по пазари и тържища за плодове и зеленчуци в цялата страна. Сред нарушенията е липсата на регистрационна карта за земеделски производител и липса на придружаващи документи за произхода на стоката, която се предлага. Следващия месец проверките ще обхванат и пазарите на храни от животински произход. Акцията ще продължи до края на годината.
 
Обилните дъждове в региона на Пазарджик и София в началото на седмицата нанесоха сериозни поражения на градини със сезонни зеленчуци. Повечето от зеленчукопроизводителите все още не могат да направят оценка на нанесените от дъжда поражения върху насажденията – основно с пипер и зеле. От началото на септември се очакваше да започне масовото прибиране на пипера. Към момента на много места в страната насажденията са буквално под вода, което затруднява прибирането на реколтата и се отразява пагубно върху качеството на продукцията.

Булгартабак – Холдинг АД и Плевен БТ ЕАД започнаха кампанията по сключване на договори за изкупуване и производство на сортовите групи тютюни Бърлей и Каба Кулак от реколта 2014 . Подписването на договори ще започне от 23 септември по предварително съгласуван график, като представители на кампанията ще се срещат с тютюнопроизводители от Североизточна България. 
 
След среща на животновъдите със земеделския министър Васил Грудев стана ясно, че Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) ще приема документи по de minimis за овце във връзка със заболяването Син език. Очаква се приемът на документи да започне на 23 септември – вторник и ще продължи 7 работни дни.
 
И през тази седмица заразата Син език продължи да се разпространява в северните части на страната. В четвъртък стана сно, че болестта застигна и област Добрич с умрели животни в три големи ферми, в петък от Областната дирекция по безопасност на храните Търговище съобщиха, че в областта има нови 18 огнища на болестта Син език, регистрирани в последните няколко дни. Общият брой на заразените ферми достигна 34 в Търговищко. Най-засегнати са общините Антоново и Омуртаг.
 
От ДФЗ припомниха отново, че при проверките на място починалите животни от Син език няма да бъдат търсени като налични, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г.
 
Фермер.БГ припомня, че на 2 октомври изтича крайният срок, в който земеделските производители могат да заявят загубените животни, като форсмажорно обстоятелство в следствие на болестта Син език. Това се отнася за кандидатите по линия на Директните плащания за Кампания 2014, които са декларирали животни за подпомагане по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане.
 
Животновъдите подават заявления за обезщетение, декларация, че животните не са застраховани, и екарисажна бележка, съпътствана с опис на ушните марки на умрелите животни. 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!