В понеделник общинските служби по земеделие започнaха прием на заявления за намерение за участие в схемата за компенсации на земеделски производители заради наложеното от Русия ембарго за внос на земеделски продукти.Оказа се, че интересът от страна на земеделските производители не е голям, а пред Фермер.Бг те коментираха, че не очакват схемата да проработи в България, защото средствата за компенсации, отпуснати от ЕС, са насочени за групи производители, каквито в страната ни няма. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 
 
 
В началото на седмицата стана ясно също, че освен изпълнителния директор на Държавен фонд Земеделие, Атанас Добрев, са сменени и двама от заместниците му – Татяна Ангелова и Николай Дачев. Техните места в екипа на новия изпълнителен директор Лозана Василева поеха Иванка Багдатова и Живко Живков. Поста си запази само Атидже Алиева, която остава отговорна за Програмата за развитие на селските райони. В същото време животновъдни организации настояха за извънреден консултативен съвет и обяснения относно кадровите промени във Фонда. 
 
Във вторник ДФЗ обяви, че започва да изплаща компенсации за пропаднали площи през миналата година на земеделските производители в общ размер на  4,4 милиона лева. Държавната помощ се дава на фермери, чиито култури са пострадали от измръзване, наводнения, от бури с проливни дъждове, градушки и суша.  Компенсациите вече се превеждат по банковите сметки на засегнатите и от фонда обещаха всички субсидии да бъдат изплатени най-късно до 15 септември 2014 година.  
 
В сряда министър Васил Грудев каза, че Министерството на земеделието трябва да плати 85 милиона лева национални доплащания в сектор „Животновъдство”, но не разполага с необходимите средства за национални доплащания на фермерите. Припомняме, че служебният министър коментира преди дни, че разчита изключително много на актуализация на бюджета, за да могат да се изпълнят очакванията за навременно изплащане на националните доплащания за животновъдите, които в момента имат спешно нужда от подпомагане.  
 
И през тази седмица продължи да се увеличава броят на умрелите от болестта син език животни като във вторник от МЗХ обявиха, че те вече са над 6500. Според животновъди обаче, броят им е много по-голям. В сряда Служебният кабинет одобри допълнителни разходи в размер на 1 889 960 лв за прилагане на мерки за ограничаване и ликвидиране на огнищата на болестта „син език” на територията на 22 области и за повишена епизоотична готовност в останалата част от страната. В четвъртък се проведе заседание на кризисния щаб, а в петък Министерство на земеделието предприе нов пакет от мерки във връзка със заболяването „син език”. Срокът за отписване на загубените в следствие на болестта Син език животни от системата за регистрация, се увеличава от 7 на 30 дни. Предприети са и действия във връзка с ангажимента за справедливо изчисляване на сумата за обезщетение въз основа на средно претеглена пазарна цена, базирана на живо тегло, съобщават от Mинистерството.
 
В петък Европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Дачиан Чолош обеща, че ЕК ще окаже пълно сътрудничество на българското Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за одобрение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, както и на изпратените от България нотификации по първи стълб за директните плащания. Чолош се срещна със земеделския министър Васил Грудев в Брюксел. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!