В условията на пандемия от коронавируса ветеринарните власти продължават да работят без прекъсване и ето че качиха поредния случай на заразено с вируса на Африканска чума по свинете стопанство.

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?

Става дума за ферма за отглеждане на Източнобалканска свиня във варненското село Старо Оряхово. 

Около първично възникналото огнище е обявена 3-километрова предпазна зона, в която освен пострадалото село се включват околните села Ново Оряхово и Детелина. Там по хуманен начин ще бъдат избити животните, припомнят от БАБХ.

В 10-километровата наблюдавана зона около огнището са 12 населени места – град Долни Чифлик и селата Шкорпиловци, Рудник и Юнец в община Долни Чифлик; селата Самотино, Горица и Господиново в община Бяла; селата Круша, Китка, Равна гора, Болярци и Близнаци в община Аврен.

С това ново, пострадало от чумата стопанство огнищата на заразени Източнобалкански свине във Варненско продължават да нарастват. В началото на март вирусът беше открит в три обекта в село Цонево, община Дългопол, където бяха умъртвени 66 прасета.

Месец по-рано, през февруари, пострадаха още три свинеферми във Варненско, в които се отглежда тази порода. Те са в селата Старо Оряхово, Дебелец и Голица с общо 377 животни.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

На дневен ред: Новите изисквания към животновъдните обекти

Биосигурност: Пълна дезинфекция на автомобилите на Дунав мост 2