Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС през следващия програмен период не бива да допуска намаление на обвързаната подкрепа, гласи официалната българска позиция.

Месодайното животновъдство като печеливш бизнес

България настоява за справедливи нива на обвързаната подкрепа в рамките на новата ОСП след 2020 г. и се противопоставя на опасността от намаляване на нивото й с 25% през следващия програмен период, стана ясно от съобщение на аграрното министерство.

„По този начин ще се предотврати срив в чувствителните за страната сектори – „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“, каза зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева по време на среща с Райнер Бекедорф, държавен секретар на Министерство на земеделието, храните и защитата на потребителите на федерална провинция Долна Саксония, в Хановер, Германия.

Вергиния Кръстева подчерта, че обвързаната подкрепа в страната ни е насочена към малките и средните земеделски стопанства.

„Анализите показват, че се запазват съществуващите нива на производство и няма изкривяване на пазара“, допълни Кръстева.

По думите й в тези сектори стопаните изпитват по-големи затруднения в сравнение с другите и е важно да получат необходимата подкрепа. Зам.-министърът отбеляза, че се предвижда намалението на цялостния бюджет на ОСП да бъде с около 5%, а при обвързаната подкрепа се получава спад до 25%.

Близо 40% от заетите в земеделието в България работят в тези сектори и се осигурява заетост на населението. Липсата на обвързана подкрепа или недостатъчният й размер биха поставили в риск осигуряването на достатъчни доходи за лицата, които влагат труд в земеделието“, каза зам.-министърът.

По думите й секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство” изискват повече работна ръка, включително и сезонни работници. Така се предоставят възможности за работа и доходи на нискоквалифицирани работници в селските райони, където предлагането на заетост е ограничено. 

От своя страна Райнер Бекедорф изрази съгласие, че обвързаната подкрепа има социално значение и е начин за стабилизиране на доходите на селските стопани.

По време на срещата беше обсъдена и т. нар. „зелена архитектура“. Двамата се обединиха около мнението, че за да се подобри ефектът от прилагането й, трябва да се акцентира не върху задължително-санкционния механизъм, а върху доброволния характер на екологичната политика.

По време на посещението си в Хановер зам.-министър Вергиния Кръстева посети щандове на български фирми, които се представят на най-голямото изложение за селскостопанска техника в света – „Агритехника 2019“.

В дните на форума производители на трактори, комбайни и агротехника представят нови модели машини и редица технически иновации. Очаква се изложението да посрещне от около 460 000 посетители и 3 000 изложители от 52 страни.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.