Кметът на Община Марица подготвя създаването на земеделско тържище до село Калековец, близо до автомагистрала Тракия.

 

Идеята е земеделските производители от общината да могат да реализират пазарно своята продукция по белгийски модел. Идеята за създаване на кооператив дошла при среща на кмета на Марица Димитър Иванов с Пол Демитинер, управител на кооператив на производители на плодове и зеленчуци в Белгия.

 

Белгийският кооператив стартирал със 100 земеделски производители преди 15 години, а в момента в него членуват 3000 кооператори, като 1800 от тях са действащи, а останалите са бивши членове.

 

"Смятам, че е реално създаването на подобен кооператив, в който могат да влязат и зърнопроизводители", категоричен е кмета Димитър Иванов.

 

Теренът е на изграденото преди време от община Марица дружество Агрокомерс –Марица АД, което в момента се пререгистрира. В него на времето били вкарани и 2 софийски фирми, които ще бъдат изключени поради неплащане на членски внос.

 

Нужно е производителите да вярват в тази идея, смята кметът на Марица. В организацията ще поканим земеделски производители не само от нашата, но и от съседните общини. Пари ще се намерят, земя в община Марица има достатъчно, смята Иванов, който се е амбицирал до края на годината да е готов с идейния проект.

Община Марица трябва да е водеща в този кооператив и заради факта, че тук се намира най-добрата почва в цялата област, категоричен е кметът.

 

В организацията се обединяват производителите с идеята да произвеждат еднакво качество от различни видове зеленчуци и заедно да предложат продукцията си. Много по-лесно се реализират зеленчуци със сертифицирано качество, смята кметът. Критериите за членство в кооператива ще са показатели за качество, количество, асортимент, сортове, изброява той.


Идеята за кооператив, които да предлагат продукцията си и в България, и на европейски пазари, Иванов почерпил от европроект Еурайс, по който община Марица е партньор.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!