Земеделски ниви в 34 населени места ще бъдат отдадени под наем за срок от 5 години в община Добричка. Това ще стане чрез тайно наддаване на публичен търг, насрочен за 25 август. Земеделските стопани ще могат да ползват нивите от 1 октомври. 

Докато “нашите” и “вашите” си разменят постове и уволнения, фермерите искат обещаното и то навреме

Най-големи са парцелите в село Орлова могила. Там кандидатите ще наддават за ниви от близо 150 дка, 108 дка и 63 дка, за които началната тръжна цена ще стартира съответно от 11 218 лв., 8001 лв. и 4898 лв. Категорията на земята във всичките 34 населени места варира от първа до десета. Средният размер на парцелите в землищата е около 25-30 дка.

Оглед на имотите може да се направи всеки работен ден съвместно с кметовете или кметските наместници, в които попадат парцелите за търга. Право на участие в тайното наддаване имат физически лиза, кооперации, еднолични търговци и юридически лица. 

Важно условие е през последните три години да не са натрупали задължения по договори за ползване на общински имоти и полски пътища и да нямат неплатени глоби или имуществени санкции по влязло в сила наказателно постановление за неправомерно ползване на общински имот.