Предприети са инициативи на ниво ЕС относно възможности за прилагане на поголовна ваксинация на домашните птици. Целта е да се овладее заболяването птичи грип в Европа. Това съобщи проф. Христо Даскалов, директор на БАБХ, на среща с производители.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

„През френското председателство и при моето гостуване в страната домакин беше отправена покана към България за провеждане на изпитвания на ваксина срещу Инфлуенца, разработена от холандски и френски учени. Когато бъде взето решение, браншът ще бъде поканен да се включи“, допълни проф. Даскалов.

Експертите на агенцията припомниха, че изискванията за регистрация на животновъдни обекти са разписани в Наредба 44, която многократно бе изменяна, а мерките за биосигурност – завишени. 

По отношение на превенцията ветеринарните власти са засилили проверките за спазване мерките за биосигурност, включително изпълнение на програмите за контрол на инфлуенца и лабораторен мониторинг на птицевъдните обекти. 

БАБХ призовава птицевъдната индустрия, ако има съмнения за порочни практики при отглеждане на птици, установени практики в разрез със законодателството и/или укриване на заболявания, същите да бъдат докладвани по законоустановения ред, например през горещия телефон 0700 122 99.