Народното събрание ще заседава днес извънредно, за да разгледа на първо четене Закона за държавния бюджет за 2015 година.  
 
В проекта, който беше приет от Бюджетната комисия на НС е записано, че осигурителният доход на земеделците ще скочи от 240 на 420 лева от 2015 година. Според земеделския министър Десислава Танева това искане е спорно и подлежи на преразглеждане.
 
"Време е между първо и второ четене отново да дебатираме този въпрос. Имам уверенията, че ще проведем такъв дебат. Ще се регистрират значителен брой бенефициенти на субсидии като земеделски производители, което безспорно ще доведе до заплащането на осигуровки само че на доход 240 лева, но въпреки това ще има приход в бюджета повече, отколкото е бил в миналата година.", категорична е министър Танева. 
 
В мотивите на Финансовото министерство се посочва, че минималният осигурителен доход за земеделските и тютюнопроизводители производители се увеличава от 240 лв. на 420 лв., като този размер се запазва на 420 лв. за 2016 г. и 2017 г. Изравняването на минималния осигурителен доход за земеделските и тютюнопроизводителите с този на останалите самоосигуряващи се лица е в изпълнение принципа на равнопоставеност на осигурените лица, който е водещ принцип в социалното осигуряване, пише още в документа. 
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!