Огнище на Високопатогенна инфлуенца А (грип) по птиците е установено в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в землището на пловдивското село Трилистник. За същия обект това е второ огнище в рамките на 2021 г. и пето от 2017 г. до днес, припомнят от БАБХ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

В обекта се отглеждат над 30 хиляди птици, като съмнението за заболяване е породено от повишена смъртност. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици и обезвреждане на труповете под официален надзор.

През 2021 г. в Европа вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е потвърден при 1 790 диви птици и в 1 219 огнища във ферми с домашни птици. В момента циркулират основно щамовете на Високопатогенна инфлуенца H5N8 и H5N1. 

БАБХ: От началото на годината до сега в България са потвърдени 9 огнища и 2 случая при диви птици.

Около птицефермата са определени: 

•    3-километрова предпазна зона, в която попадат селата Трилистник и Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“;
•    10-километрова наблюдавана зона, която включва селата Рогош, Скутаре, Маноле, Манолско Конаре, Ясно поле, Динк, Крислово, Калековец, Желязно, Войводиново, Шишманци и Стряма, както и градовете Раковски,  и Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици. Проверяват се и транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Ветеринарните власти напомнят, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на птичи грип, не са опасни за човека при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.