Безспорно е, че темите и проблемите в секторите „Плодове и зеленчуци“, „Биопроизводство“ и „Картофопроизводство“ са много. Именно бъркотията в тези сектори изкара стотици производители и браншови структури на протести пред земеделското министерство през април. Една съвременна максима гласи: „За всеки проблем си има решение“. Дойде ли светлото бъдеще на трите сектора обаче предстои да разберем.
 
 
Вчера, 7 май, стана ясно, че агроведомството ще има още един зам.-министър. Изпълнителният директор на Българска асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ) и бивш главен експерт от отдел „Плодове и зеленчуци“ в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) – Чавдар Маринов, е избран от браншовите организации за зам.-министър, с ресор плодове, зеленчуци и биопроизводство. Фермер.БГ разговаря с него за предизвикателствата пред него и първите решения на нерешените досега въпроси.
 
- Г-н Маринов, проблемите в трите сектора „Плодове и зеленчуци“, „Биопроизводство“ и „Картофопроизводство“ наистина са много. Откъде ще започнете?
- Определено неравностойната битка на българските производители с високосубсидираната продукция от Европа е проблем. Това донякъде трябва да се урегулира. Не може на един пазар да се излагат високосубсидирани продукти, а тук да се предлагат под себестойността на нашите.
 
Освен това предстои задължителна среща с всички търговски вериги. Няколко споразумения трябва да се направят. А в бъдеще може би и нормативен акт, с който да се задължават определен процент от продукцията, да бъде българска.
 
Следва нелегалния внос от Турция, Македония, Сърбия. Тук трябва да се включат и НАП, и Агенция „Митници“, както и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
Нещо много важно е и защитата от кризисни ситуации – градушки, измръзвания, проблема със застрахотелите. Имаме идея за създаване на гаранционен фонд. 
 
Задължително трябва да се задейства Закона за браншовите организации, защото все повече тяхната роля нараства, а знаем проблема с реалните и нереални структури. Това трябва да се урегулира.
 
- Г-н Тодор Джиков е избран за Ваш съветник по картофите. Ще има ли други съветници?
- Говорих с колегите от биопроизводството. В момента те обмислят дали да бъде назначен съветник за „Биопроизводство“. Ако те имат желание да бъде назначен съветник за биопроизводство, аз ще го направя. В последния разговор ми споделиха, че това не е необходимо. 
 
- Тоест възможно е да не бъде назначен съветник по биопроизводство, но имате такъв за картофопроизводството. Какво наложи този избор?
- Много пъти са ни питали защо отделяме картофите от сектор „Плодове и зеленчуци“. Затова има основателна причина. Картофите са друг вид култура. Те са с други схеми за подпомагане и са извън сектор „Плодове и зеленчуци“, който е упоменат в Регламент 1308, Приложение I,  част 9. Там ясно са дефинирани всички плодовете и зеленчуците, а картофите са извън този списък. Със сектор „Плодове и зеленчуци“ се занимавам вече 11-12 години, но картофите никога не са били в обхвата на моята работа. Материята е по-специфична и това наложи подобен избор.