Цените на хлебното зърно в Европа и конкретно в Черноморския регион уверено се повишават в резултат от засилване на търсенето и лек спад в предлагането на пшеница.

Стопани: Производството на пшеница е скъпо удоволствие

Египетската държавна компания GASC купи на търг миналата седмица 300 хил. тона пшеница.

По-голямата част от доставките беше спечелена от Русия – 240 хил. тона на цени 196-198 долара/тон без транспортните разходи и 213-215 долара/тон с транспорта и доставката, съобщи руският аналитичен център „СовЕкон“.

Другите 60 хил. тона пшеница са от Франция на цена 194 долара/тон без транспортните разходи или 215 долара/тон с включени транспорт и доставка. Това е първа победа за френската пшеница след продължителното й отсъствие на търговете на египетската държавна компания.

Френската пшеница поскъпна през седмицата с 1,6% до 174 евро/тон (190 долара/тон), след като дълго време борсовата цена не можеше да прескочи прага от 172 евро/тон.

Анализаторите: „Следващата значима цел е 178 евро/тон, но за постигането й е необходим ръст и на американския пазар, където цената от доста време не може да преодолее прага от 189 долара/тон.“

Експортните цени на руската пшеница се повишиха с 1 долар до 188 долара/тон, допълват от „СовЕкон“. Причините за това е поскъпването на хлебното зърно в Европа и спадът в предлагането на пшеница от Украйна.

Украинските търговци на зърно изглежда променят стратегията си. След активното предлагане на пшеница в началото на новата пазарна година, сега Украйна участва в египетския търг само с една оферта и то на твърде висока, неконкурентна цена.

Според експертите на „СовЕкон“ Украйна вероятно ще се пренасочи към износа на царевица, тъй като през тази година страната отчита рекордна реколта – 36,3 млн. тона при 35,8 млн. тона през 2018 г.

Новите данни изглежда са в потвърждение на оценките, че цените на пшеницата вече се оттласкват от дъното. Независимо от това не бива да се очаква бързо поскъпване, тъй като конкуренцията между продавачите остава висока.