Втората партида ваксини срещу Заразен нодуларен дерматит вече е доставена в България. 175 000 дози ваксина са пристигнали в страната в понеделник, съобщиха за Фермер.БГ от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). 
 
Вторият етап на ваксинацията започва след доставянето на ваксините по региони, като ще бъдат имунизирани останалите възприемчивите едри преживни животни в областите Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Хасково, Стара Загора и Пловдив.
 
Предвижда се ваксина да бъде поставена и на ЕПЖ в граничещите с Турция общини: Царево, Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, както и общините от област Кърджали, Крумовград, Кърджали, Черноочене. На имунизация срещу заболяването ще бъдат подложени и животните от общините Твърдица и Нова Загора, област Сливен, общините Драгоман, Годеч, Сливница, Божурище, Копривщица, Самоков, София област, община Стрелча и Панагюрище, област Пазарджик. 
 
В рамките на ваксинацията ще бъдат ваксинирани и едри преживни животни в 89 населени места от областите Видин и Монтана, които се намират в 10 километровата зона от границата с Република Сърбия.