Учени от университета в Айдахо разработиха нов инструмент за растителна защита. Устройството е способно да осъществява мониторинг на наличието на гъбични патогени във въздуха, предупреждавайки за появата на болести по посевите с картофи, пише FreshPlaza.

Как да имате най-ефективната млечна ферма на света?

Спорите-образци се събират от въздуха в рамките на 24 часа в течение на 7 дни.

Те са предназначени за установяване на наличието на гъбични патогенни микроорганизми. Ние проведохме изпитания, които бяха успешни. От тази седмица ще започнем да събираме резултатите и този процес ще продължи до края на сезона на картофите в Айдахо през септември, пояснява ръководителят на изследователската група Джеймс Уудхол.

И досега са се правили проби за спори. Разликата в новото изследване е, че има възможност не само да се събират образци, но и изключително бързо да се оценяват и да се отчита качеството на въздуха.

Тази технология съществува от много години, но традиционно отнема няколко седмици, за да се съберат, анализират и разчетат резултатите. През цялото това време фермерите не могат да направят нищо, за да защитят посевите. Образците, които ние разработихме, позволяват значително по-бързо да се събират данни – в рамките на 24-48 часа, казва изследователят.

В плановете на учените е да разширят количеството на изследваните култури, които страдат от едни или други гъбични патогени.