През февруари, тази година, Европейската и средиземноморска организация за растителна защита (European plant protection organization - EPPO), включи в списъка си за предупреждения нов неприятел - Blissus insularis, който вреди по тревистите видове от семейство Poaceae (житни), съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) у нас.

ЦЕНАТА НА МЛЯКОТО

Вредителят се е появил в Европа на територията на Португалия, като е нанесъл щети на тревни площи, засадени със Stenotaphrum secundatum (трева Свети Августин или бизонска трева). Този вид трева се използва за поляни, пасища, морави и тревни площи с общо предназначение. От направени експерименти се установява, че неприятелят може да се развие и върху други треви.

Към настоящия момент Blissus insularis не присъства в България, подчертават експертите, но би могъл да навлезе в страната ни чрез внос на растения за засаждане (трева Свети Августин) и почва, произхождащи от страни, където вредителят присъства. Това са държави с топъл климат от Северна (южната част на Съединените щати) и Южна Америка (Колумбия), Централна Америка (Панама), Карибите и Океания (Гуам).

Чрез храненето си неприятелят причинява постепенно пожълтяване и загиване на нападнатите растения. Първоначално повредите са ограничени до малки кръгли петна изсъхнала трева, но постепенно цялата тревна площ може да бъде унищожена.

Blissus insularis е поливолтинен вид. Активен е през цялата година. Развива от 3 до 10 припокриващи се поколения годишно. Една женска снася над 250 яйца. Жизненият цикъл на едно поколение на неприятеля завършва за 10 - 70 дни.

Възрастните екземпляри имат черно тяло с малки размери (от 2 до 4 мм дължина и 1 мм ширина). Крилата им са бели с черно петно в краищата на предните крила. Съществуват две форми на Blissus insularis - дългокрила форма, при която крилата достигат почти до края на корема и късокрила форма, при която крилата достигат до половината от дължината на корема. Младите нимфи са червеникаво-оранжеви на цвят с бяла лента през гърба. С узряването си цветът на тялото им потъмнява и става черен.