Нов вид пестицид може да се окаже голяма стъпка в спасяването на пчелите, съобщиха от conservationmagazine.org.
 
 
Медоносната пчела опрашва около 90% от всички цъфтящи култури, но през последните години пчелната популация драстично намалява. Вече има много доказателства, че това е пряко свързано с често използвани инсектициди, които водят до масовата смърт на много пчели. На свой ред това е вдъхновило някои учени да търсят алтернативи, безопасни за пчелите.
 
Екип от изследователи съобщава за създаването на безопасен за пчелите пестицид, произведен чрез сливане на отрова от вид австралийски паяк - Hadronyche versuta, с протеин от обикновено кокиче - Galanthus Nivalis.
 
Австралийският паяк е известен с това, че плете мрежи, които приличат на фуния. Учените твърдят, че този токсин избирателно атакува централната нервна система на масови селскостопански вредители като бръмбари и листни въшки, но оставя медоносни пчели невредими.
 
След излагането на пчели на въздействието на новия вид пестицид в продължение на 7 дни изследователите са открили, че няма никакви вредни последици върху способността на пчелите за учене или за оцеляване. При директно инжектиране на токсина от пестицида учените установили, че само 17% са засегнати от него и умират в рамките на 48 часа. Екипът планира да изпробва ефекта на токсина върху други полезни опрашители, като диви пчели.