Крава от породата Джироландо със симпатичното име Марилия влезе в Книгата на Гинес с нов рекорден млеконадой, пише dairyglobal.net.

Млеконадой от кравите в Европа - къде сме ние?

На 3 август миналата година Марилия е произвела 127, 57 кг мляко за денонощие за три надоя по време на турнир за млеконадой. Този показател е по-висок от този на предходната рекордьорка – крава от Куба, която през юни 1981 г. даде 110,9 кг за денонощие.

Това бе първият турнир, в който тази крава взе участие и веднага извоюва победа и то с голяма разлика, каза Густаво Соуза, един от собствениците на Марилия.

Кравата е родена на 16 март 2014 г. във ферма за отглеждане на млечни крави Джироландо в щата Сао Пауло. Стопанството е собственост на Андре и Густаво Суза.

Породата Джироландо е създадена по пътя на кръстосването на холандска порода Холщайн и Зебу – дългороги животни с изразена гърбица на тила. Докато холандската порода е популярна със своята млечна производителност, Зебу се характеризира с висока фертилност.

„Тя е отлично животно в репродуктивната сфера. Кравата е родила четири телета. Марилия понася добре бременността, ражда здраво и силно потомство, пояснява Суза.