Постигнахме резултати в млечното говедовъдство на най-високо ниво в България и Европа. Успяхме да създадем високотехнологична и луксозна кравеферма както за кравите в нея, така и за служителите, сподели за Агри.БГ Николай Господинов.

Семейство прави успешен фермерски бизнес в най-бедния регион на Европа

Младият мъж е собственик и основател на кравеферма в новозагорското село Богданово. Предстои му да завърши за зооинженер в Тракийския университет в Стара Загора. През 2017 г. печели подпомагане с проект по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на стойност 1 170 365 лв.

Днес мечтаната от него ферма е вече факт. В нея се отглеждат свободно боксово 240 млечни крави от породата Холщайн, внесени от Холандия и Дания. За всяка от тях има легло със специално оборудвани матраци, които допринасят за максималния комфорт на животните. 

През горещите летни дни животновъдният обект се охлажда с вентилатори и водна охлаждаща система, за да се намали топлинният стрес. Системите се активират автоматично при повишаване на температурната норма за породата. 

„Благодарение на охладителните системи, правилното хранене и много други фактори кравефермата се радва на среден млеконадой от над 35 литра от 224 дойни крави. Имаме и крави рекордьорки. Една от тях произведе 67.2 литра за последното денонощие“, изчислява Господинов.

Целогодишно оборската тор се почиства автоматично със скрепери. Системата за почистване се състои от тягова лента с постоянно редуващо движение, задействано от цилиндър и хидравлична предавка. Скреперът има „лопати”, с които се стига до всяко място по торовата пътека.

Доенето се осъществява в доилна зала, която позволява да се доят 16 животни наведнъж. На дисплей се показват моментното количество мляко и идентификационният номер на даденото говедо. Доенето приключва автоматично, както и връщането на апарата в начална позиция. Изходите и входовете се контролират с натискане на бутон.

„Чрез мобилно приложение проверяваме млеконадоя, лактация, разгонвания, осеменявания, бременност и манипулациите, извършени от ветеринарния лекар. Нужно е само въвеждане на идентификационния номер на животното в програмата“, обяснява Господинов.

След доенето всяко животно преминава през вана с меден сулфат, т.нар. син камък, за да се предотвратят заболявания по копитата. Сместа в дезинфекционната вана се прави ежедневно.

Николай Господинов: „Разполагаме със софтуер, чрез който по-лесно управляваме случващите се процеси на всяко едно говедо.“

В грижата за копитата на животните се включва и ежемесечното им подрязване, което е важно за безпроблемно млекоотдаване. Въпреки високия млеконадой от над 35 литра средно на крава копитата й се поддържат в отлично състояние.

„Денонощно следим здравния статус на всички животни. Много държим на тишината и спокойствието, които са важни при високопродуктивните породи. Целта ни е да намалим стреса до минимум и да увеличим производството на мляко до максимум“, категоричен е собственикът на фермата.

В стопанството поддържат pH в стомаха на животните на добро ниво с каменна сол и сода целогодишно. Содата е естествен продукт с висок буферен капацитет, който се консумира от кравите на воля. Същото важи и за каменната сол, тъй като при недостиг може да се стигне до проблеми с храносмилането. 

Друга екстра за кравите са електрическите четки, които допринасят за тяхното благосъстояние, хигиена и релакс. Според американско проучване млечните крави, които използват тези специални четки, се характеризират с по-голямо производство на мляко (до 1 кг на ден) и по-малък брой случаи на клиничен мастит.

Във фермата в село Богданово спазват режим на осветление от 16 часа светлина и 8 часа тъмнина. Те водят до 15% повече мляко, по-добра плодовитост и по-кратки интервали на отелване, твърдят изследвания как осветлението въздейства върху млечните говеда. 

Освен това в стопанството се стимулира честото консумиране на храна през деня и нощта, което води до по-висок прием на фураж. За целта се увеличава честотата на набутване на фуража. Това не само има положителен ефект върху здравето на животните, но също така подобрява плодовитостта, производството и финансовите ви резултати, убеден е собственикът.

За съхранение на млякото се използва млечен танк от 10 000 литра, гръцко производство. Затворената охладителна система е разположена хоризонтално, направена е от неръждаема стомана с автоматизирани системи за измиване и дезинфекция след всяко изпразване.

Фермата е оборудвана и с площадка за дезинфекция преди транспортиране на трупове. Целта е да се унищожат неблагоприятни зарази по стадото по време на престоя в трупно събирателната площадка.

За да споделят своя опит, във фермата приемат и гости. Например бъдещи зооинженери от Тракийския университет в Стара Загора бяха на практическо занятие, за да видят как се взема проба на търбухово съдържание за измерване на pH.

„Нашата цел е да покажем високите резултати, които постигнахме със съвременните технологии на отглеждане на млечни крави. Искаме да споделим опита си, който ще бъде полезен на всички в бранша“, казва за финал Николай Господинов.