Увеличение на добивите между 36% и 60% могат да постигнат учени от Вашингтон и Великобритания, чийто екип  е извършил втората от общо три стъпки за ускоряване на процеса на фотосинтеза в селскостопанските култури, като пшеница и ориз. Това съобщават от Technology Review. Освен, това новият процес на фотосинтеза може да спести ресурси от вода и тор, необходими за развитието на растенията.
 
Учените от университета Коренл и изследователският център Ротамстед във Великобритания, са извършили успешна трансплантация на гени цианобактерия в тютюневи растения, често използвани за изследователски цели. Тези гени позволяват на културите да произвеждат по-ефективен ензим, който превръща въглеродния двуокис от въздуха в захари и друг вид въглехидрати.
 
Доказано е, че някои растения са по-ефективни в превръщането на въглеродния двуокис в захар. Тези видове са бързорастящи, като например царевицата и много видове бурени, и се наричат С4, а над 70% от растенията по света използват по-бавна и по-малко ефективна форма на фотосинтеза. Те са определени, като С3 вид. Изследователите от доста време насам се опитват да променят някои от растенията С3 в С4.
 
Учените от Корнел и Ротамстед са използвали проста технология за превръщането на растения С3 в С4. Вместо да променят анатомията им и да добавят нови видове клетки и структури, те са модифицирали компоненти от вече съществуващи клетки, като са използвали тристепенен механизъм на фотосинтеза на цианобактериите, известни още като синьозелени водорасли.
 
Очаква тази технология да се прилага при култури са комерсиално отглеждане най-рано след пет до десет години, въпреки постигнатият напредък досега.
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!