На 16 юли, сряда, от 18 ч е официалното откриване на нов фермерски пазар в София. Това съобщи за Фермер.БГ Мъгърдич Хулиян, председател на Националното сдружение на малките семейни фирми и преработватели (НСМСФП).

 

„Пробно фермерският пазар на пазар „Иван Вазов“ в София стартира преди 2 седмици. Имаме подкрепата на Столична община, интересът на хората е голям“, сподели Хулиян. На този етап над 10 земеделски производители и фермери са потвърдили участието си. Този фермерски пазар ще се провежда всяка сряда.

 

„В момента сме в преговори и с останалите общински пазари в район „Южен“ за организирането на фермерски пазари там. Целта, която си поставяме, е във всеки ден от седмицата на различно място в София да има по един фермерски пазар. Това е начинът малките производители да стигнат най-бързо до крайния потребител“, коментира Хулиян.

 

Той допълни, че НСМСФП има идея в края на септември или началото на октомври в София да бъде организиран по-мащабен фермерски пазар, който да промотира малките земеделски производители.

 

„Има много земеделски производители, които произвеждат и могат да предлагат своята продукция директно на крайните потребители. Въпрос на малко време и на организация е хората да могат максимално бързо и удобно за тях до тази селскостопанска продукция“, допълни Мъгърдич Хулиян.

 

Сдружението има амбицията фермерски пазари да се организират във всички големи градове на страната. „За целта е необходима подкрепа от страна на общинските администрации, разбира се. Продължаваме разговорите в посока на създаването на фермерски пазари в цялата страна, където хората да могат поне веднъж седмично да имат възможност да си купуват фермерски продукти“, допълни Хулиян.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!