От аграрното министерство започват подготовката на анализ, който ще обхване тенденциите при пропадналите площи пет години назад във времето. 

Кирил Вътев: В петък всеки ще може да приключи заявлението си за директни плащания

„Ако се окаже, че на едно и също място има пропаднали площи – ще ги платим на стопаните тази година. Но догодина ще им препоръчаме след консултация с експерти от Българска академия на науките и Селскостопанска академия, с каква култура да си подменят насажденията в уязвимите площи и повече няма да плащаме. Това ще бъде обосновано, аргументирано, предварително направено, никого няма да изненадаме неприятно“, каза земеделският министър Кирил Вътев в сряда през депутатите. 

От думите му стана ясно, че новият екип на земеделското министерство полага усилия, за да активизира максимално Националната служба за съвети в земеделието. Идеята е там, където малките фермери не достигат до второ плащане, службата за съвети безвъзмездно да подкрепи всички стопани, които имат нужда от това.

Кирил Вътев: Предлагаме понятието „млад фермер“ да се замени с „нов фермер. 


За пример той посочи, че един млад пенсионер от полицията или армията, който има желание да стане земеделски производител, не трябва да е лишен от възможността да бъде "нов фермер" и да бъде насърчен. 

Министърът е поставил като изискване пред експертите, всички наредби и указания да бъдат изписани просто, ясно, разбираемо с няколко стъпки като алгоритъм, така че да може абсолютно всеки, независимо от образованието си да разбере какво да прави.

„Нашата цел е земеделският производител да има време да произвежда по-качествено и евтино, а не да се чуди как да си обяви заявлението в системата“, каза още Вътев.