Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) проведе днес съвещание с овцевъдите от засегнатите общини в Бургаска област заради чумата. Това съобщиха от асоциацията за Фермер.БГ.
 
 
Съвещанието се проведе в Бургас. По време на събирането бяха набелязани мерки за обезщетяване на пострадалите ферми от засегнатите райони. От НОКА са категорични, че ще входират в ресорното ведомство всички предложения и мерки, които са набелязани по време на съвещанието.
 
Преди дни от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатираха възникването на огнище от чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово. Именно това наложи ограничителни мерки за добиваното мляко и месо от овце и кози. Първоначално заразата беше засегнала три животновъдни обекта, като 1300 животни са унищожени.  
 
С цел да се предотврати разпространението на инфекцията, животинските продукти – мляко и месо от дребен рогат добитък, се изкупуват, преработват и продават единствено в очертанията на област Ямбол.
 
[news]
На 28 юни стана ясно, че заболяването не остана само в Ямболска област, а влезе и в съседната – Бургаска област. БАБХ обявиха второ огнище на чума по дребните преживни животни в село Кости, община Царево, област Бургас.Там принудително  бяха убити по хуманен начин и обезвредени 393 отглежданите дребни преживни животни в селото - овце и кози.
 
Потресаващи снимки на мъртви стада обиколиха социалните мрежи. Фрапиращ е и случая на младия фермер от Странджа Венко Георгиев. По медиите започнаха да се спрягат цифри, че общо над 14 хил. животни ще бъдат убити по хуманен начин в Странджа заради чумата, открита по животните в село Кости. 
 
Напрежението в сектора не подмина и коментари на животновъди, твърдящи, че животните се избиват не толкова заради болестта, а по-скоро с цел да се ликвидира животновъдството като отрасъл.