Както Фермер.БГ писа, за днес беше предвидена среща между Националната козевъдна и овцевъдна асоциация (НОКА), Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) и др. и зам.-министъра на земеделието Вергиния Кръстева. Заедно с екипа й бяха обсъдени няколко въпроса, които от животновъдните организации смятат за притеснителни. 
 
Един от тях е изпратената нотификация, с която от 2019 г. ще отпадне модулираната ставка по Схемите за обвързано подпомагане в говедовъдството, овцевъдството и козевъдството. 
 
В петък животновъдните организации, които представляват общо 3006 души, стопанисващи 71 800 крави и 222 000 овце, излязоха с декларация, която беше изпратена до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и до Министерския съвет. Заради недоволството от отпадането на модулираната ставка те поискаха и среща с ръководството на министерството. 
 
По време на срещата днес – 14 август, е станало ясно, че има вариант за промени, но министър Порожанов, който е в отпуск, ще бъде уведомен от заместника си Вергиния Кръстева за становището на организациите. 
 
„Модулираната ставка трябва да бъде запазена, тъй като оказва много положителен ефект върху средното и дребното фермерство в България. Това, което е изпратено като нотификация противоречи и на европейски ценности, и на европейска политика за пренасочване на средства към дребно и средно животновъдство за сметка на единици ферми, които искат да приберат по 20-25 лв. от всяка една крава, принадлежаща на средните и дребни фермери, за да ги сложат в джоба си“, обясни преди дни пред Фермер.БГ Атанас Атанасов, председател на Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал.
 
Друга тема, коментирана на срещата със зам.-министър Кръстева и екипа й са промени в Закона за животновъдството. 
„Промените са в контекста на представителността на Консултативния съвет по животновъдство. Там трябва да има промени. Парадоксът, който имаме в областта на овцевъдството и козевъдството е, че НОКА представлява 70% от животните под селекционен контрол. тази асоциация след управителен съвет реши и излезе със становище модулираната ставка да продължи да съществува. Питаме на чий становища се стъпи, че да се премахне тази ставка?“, коментира пред Фермер.БГ съпредседателят на НОКА Янка Попова. 
 
Следващият вторник предстои нова среща, но този път с министър Румен Порожанов, когато от организациите ще изложат становището си.