Дни преди старта на активния пазар на агнешко месо, от Националната овцевъдна асоциация (НОА) алармират, че цената на живо тегло агнешко месо, която търговците дават на производителите в България, е много ниска.

В България в момента килограм агнешко се изкупува от фермерите на цена 4 до максимум 5 лв живо тегло, което е много под себестойността на производството. За да се покрият разходите, цената трябва да е минимум 7 лв за килограм, коментира пред Фермер.БГ председателят на НОА Бисер Чилингиров.

През миналата седмица в търговската мрежа беше отчетено, че агнешкото месо в много региони поскъпва. С 0,7% е нарастнала средната стойност на едро на цяло агне - до 13,94 лв./кг. Повишава се цената и на агнешката плешка с 1,3 % - до 13,77 лв./кг. Единствено цената на агнешкия бут се запазва на средна цена от 14,47 лв./кг.

Всички търговци се насочват към внос от Румъния, Сърбия, Македония и Гърция, считайки, че там месото е по-евтино, посочи Чилингиров. По негова информация преди месец килограм агнешко в търговската мрежа на Гърция се е търгувало на цена от около 5 евро, а сега тя се е повишила до 7 – 7,50 евро за килограм, което не означава, че месото е по-евтино от българското.

Тъй като е почти невъзможно да се разпознае кое месо в търговската мрежа е вносно и кое българско, от НОА съветват потребителите да закупуват агнета директно от фермите. А овцевъдни ферми в България има във всички региони, посочи Бисер Чилингиров и допълни, че от НОА могат да дадат допълнителна информация за тях.

Очаква се активният пазар на агнешко месо да започне от 1 април, като след тази дата ще започне изкупуване на мъжки агнета от България в Турция, посочи Бисер Чилингиров. От Овцевъдната асоциация апелират към овцевъдите да оставят най-добрите животни за разплод, мъжките да пласират към турския пазар, а останалите да предлагат на българския пазар за предстоящите празници Великден и Гергьовден, когато търсенето традиционно е най-силно.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!