Новата реколта от смилянски фасул ще бъде по-малка заради периодите на засушаване и жеги, прогнозират от Земеделската кредитна кооперация в Смилян.. 

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

Очакванията са за добиви не повече от 35-40 тона от стопаните по горното поречие на Арда. В други години реколтата от емблематичния фасул в района е достигала до 50 тона. Особено неблагоприятни за развитието на деликатесния сорт боб са високите температури, които се наблюдаваха в региона през последните седмици, съобщават стопаните. 

Местните фермери се оплакват от падане на цветчетата на фасулените стъбла, което според агроспециалисти е известно като "абортиране" на цветовете. 

„Смилянският фасул вирее най-добре на тази надморска височина, прекомерните летни температури причиняват абортиране на цветовете”, обяснява Сафидин Чикуртев, председател на кооперацията, която е притежател на запазената марка "смилянски фасул", цитиран от БТА.

Най-добрите условия за развитие на бобения сорт са именно в селищата по горното поречие на Арда. Миналогодишната реколта от смилянски фасул вече е почти продадена при цени от 7 до 10 лева. От няколко години продукция на фермерите се изкупува и от една от известните вериги хипермаркети в страната.