След обсъждането на промени в Закона за храните, които предвиждат забрана за клането на едри преживни животни за лична консумация извън специализирани кланици, потърсихме за коментар Николай Романов, председател на Регионалната асоциация на млеко- и месопроизводителите в Плевенско.

 

Романов отглежда 100 крави във ферма първа категория.

 

- Г-н Романов, как ще коментирате промените?
- Имам чувството, че целта на всички нормативни документи е не да помагат на българския производител, а да му пречат, да спъват работата му. Ще ви дам пример със съседна Румъния, където също се работи по европейски закони. Всяка наредба там е съобразена с местното производство и затова румънските ни колеги живеят по-добре и имат по-добри условия за работа.

 

Николай Романов


Истината е една – необходима е тотална ревизия на това, което сме подписали при влизането на България в ЕС. Защото рамката – колко животни ще гледаме, как ще ги гледаме, какво ще получаваме, всичко това би тгрябвало да е разписано още тогава. За съжаление, информацията не стига до нас или пък е изкривена.


- Лудата крава ли е, според вас, причината за промяната в закона?
- Луда крава в България няма и не е имало. Но са останали малко лаборатории и явно има интерес те да бъдат натоварени с работа, респективно с приходи, защото всяко изследване струва пари. Зад оправданието, че се грижат за здравето на хората, някои се облагодетелстват от тези т.нар. промени. Защо само за крави и телета да важат новите изисквания? И ако наистина се мисли за здравето на хората, защо затвориха много от лабораториите? Да не говорим за това, че магазините в България са пълни с месо с незнаен произход, което същите тези хора ядат.


- Какво се случи в лабораторията в Плевен?
- Стои като сграда и оборудване – затвориха я преди година по неизвестни причини. За мен, а и за колегите ми, е ясно, че целта в страната да има само 5-6 лаборатории е парите да отиват точно там. Сега плевенските производители трябва да изпращат проби в лабораториите във Враца или в Габрово – това са най-близките акредитирани лаборатории за изследване на мляко и месо.


- Останаха ли общински кланици, в които вече трябва да се коли добитък за лична консумация?
- Почти няма в страната. В Плевенска област категорично няма общински кланици. Няма и мобилни и не виждам как точно ще се случат нещата с тези мобилни кланици. В централна Северна България има две частни лицензирани частни кланици – едната е в сгради в бившето НХК край Плевен, другата е в село Малчика.


- Можете ли във фермата да колите теле, например?
- Имах проект точно за помещения към фермата за клане на добитък при необходимост. Да, но се оказа, че не може такъв проект да бъде одобрен, защото трябвало според нашите наредби тази кланица да е в друг парцел и да отговаря на цял куп условия, които са направо абсурдни. Тоест, не мога да коля животни на място във фермата. Защо, попитах в Брюксел на среща, чиято тема беше точно пътят от производителя до крайния потребител. И ми обясниха, че ако фермата е с под 1 000 животни, е необходимо да има минимално оборудване, за да имам право да коля. Трябва да имам само триножник за дране, хладилно помещение за охлаждане на месото и най-важното – да има санитарна палатка за съхранение на отпадъците, които да се обработват с препарати. И не е необходимо всяка ферма да има такава санитарна палатка – една може да се ползва от няколко съседни стопанства. Според ЕС разпоредбите на 10 години отпадъците, събирани и обработвани след клането, трябва да се горят в екарисаж. Виждате ли разликата? В Европа улесняват производителя, поставяйки строги, но прости и лесно изпълними условия. В България, ако фермер иска да коли веднъж или два пъти в месеца собствени животни, трябва да изпълни изисквания като за месокомбинат.
Казвал съм и друг път – няма такова нещо като „Европа иска”. ЕС има директиви, но във всяка от тях общите правила са 50%, а за останалите 50% изцяло е дадена свобода на всяка държава да ги съобрази с националното си законодателство и с приоритетите на конкретнатат държава. Защото условията за всеки сектор във всяка отделна държава са различни и няма как едни и същи изисквания да се прилагат едновременно за България, Швейцария и Финландия, например. Тук сме принудени да спрем да произвеждаме и ни унищожават поминъка. Това ли е целта? А България е на първо място по качество на произвежданите кисело мляко, сирене, кашкавал. Как да се съгласим с опитите това производство да бъде ликвидирано?


Наскоро във фермата ми бяха представители на Европейската Комисия от сектор месопреработка. Питат ме защо не отглеждаме телета за угояване. А за нас това икономически не е изгодно – цената е максимум 1.25 евро за килограм живо тегло. Това ги изуми и ме питат какво месо консумираме в България тогава. Внос от Бразилия и Аржентина, обясних. Макар че през последните две години поголовието нявсякъде намалява и повечето от държавите въвеждат допълнителна защита – облекчения и по-високи цени на собственото си производство.


- Какво ще се случи оттук нататък?
- Не мога да прогнозирам. Предвиждаме да проведем срещи с колеги от цялата страна на национално ниво, за да решим какво да направим. Един от вариантите е да съберем подписка и да я внесем в ЕК – да видят и там за какво става въпрос. И да искаме да ни отговорят защо се поставят на българските производители такива условия, каквито не съществуват в никоя друга европейска държава. За съжаление, сигурен съм, че от Брюксел за пореден път ще ни кажат, че това са наши изисквания, а не наложени от тях.
Пак ще се върна към примера с Румъния. И там фермерите изследват месото от животните, които колят. Само че там ветеринарния доктор плаща на производителя, че е занесъл проби, защото ако месото е заразено, държавата трябва да плати много повече за лекуване на другите животни. Тук е обратното – огромни такси за фермера, забрана да колим и да продаваме. Остава ни да купуваме онова, което ни налагат и чийто произход и качество са под съмнение. Чии интереси тогава защитава държавата?
Разговаря Ваня Кюрчева - кореспондент на Фермер.БГ, Регион Плевен

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!