Изобщо не го познаваме новия министър. За нас е важно как ще се отнесе към сектора – дали ще го приеме като лична кауза, или просто ще се завъртят, с извинение и без, поредните далавери в Mинистерствтото на земеделието. Така председателят на Съюза на дунавските овощари Николай Колев коментира пред Агри.БГ новият земеделски министър Иван Иванов.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

По повод посочените в коалиционното споразумение и афиширани вече от министър Иванов приоритети за „възраждане” на българското производство, Колев не изрази определени очаквания, но припомни, че често „политиците говорят едно, а на практика се случва друго” и подчерта обсъжданията на последната среща на Тематичната работна група.

„За съжаление пари няма. Бюджетът за новия програмен период е толкова минимален, че почти няма да има пари за преките инвестиционни мерки – 4.1 и 4.2. Какво остава за подобряване на конкурентноспособност, за нови мощности и прочее. Просто е абсурдно”, коментира браншовият представител.

Николай Колев: Или държавата трябва да отдели един огромен ресурс, за да дофинансира новото ОСП, или ако го караме по старото 15-процентово участие на държавата, абсолютно нищо няма да постигнем. Парите за инвестиционни мерки вече ги изхарчиха и за новия програмен период остават трохи.

Предложената интервенция за инвестиции вече предизвика бурни реакции в сектора. Колев се възмути от заложеното голямо намаляване на интензитетите, които бяха обсъждани дълго време. „Колко предложения направихме и сега слагат интензитет от 45% за малките стопанства. Този, който до момента на 50 – 60% не си е взел техника, как на 45% ще си вземе? Абсурдни предложения”, заключи Николай Колев.