Незаконни земеделски дейности са били извършвани в чашата на язовир „Аспарухов вал“, разположен в землището на град Козлодуй. Това установи проверка на експерти от Басейнова дирекция „Дунавски район“, Регионалната инспекция по околната среда и водите – Враца и „Напоителни системи“ ЕАД - клон Мизия. Земеделските дейности са извършвани, както в чашата на язовира, така и в отделни участъци по левия бряг.

„Заради извършената земеделска обработка са нарушени обществени интереси, създадена е предпоставка за негативни въздействия върху бреговете, върху съоръженията, върху качеството на водите и защитените зони“, заяви зам. министър Димитров след проверката.

Към момента водоемът е ограничен до 8,1 млн. м3 завирен обем. Все още няма яснота кой незаконно е изорал и ползвал земите.

„Ще бъдат предприети всички мерки, за да не се допускат подобни нерегламентирани действия в чашата на язовира“, категоричен е инж. Димитров.

Изкуственият водоем между селата Златия и Разград, община Вълчедръм е собственост на  „Напоителни системи“ ЕАД-София и традиционно от години се ползва за напояване и аквакултури.