Кметът на старозагорското село Калояновец Добри Добрев разкри потресаващ случай на нелегално загробване на мъртви патици в землището на селото. Багер изрови черни чували с трупове на птици.
 
 
Случаят се разследва от полицията и от областното поделение на Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ), съобщи БНР. Засега не е известна причината за смъртта на птиците. Районът е обезопасен и предстои да бъде дезинфектиран. Предполага се, че мъртвите птици е трябвало да бъдат изгорени в разположения в селото подвижен инсинератор, но вместо това са закопани.
 
Преди да подаде сигнала за опасното загробване, кметът Добри Добрев денонощно е проследявал и заснемал пътуващи към мястото камиони на екарисажа, натоварени с черни чували.
 
„Установихме за какво става въпрос. Снимков материал и свидетели имам от селото, които могат да разкажат, че това са го извършили господата от екарисажа“, каза кметът.
 
Двора на инсинератора днес остана заключен с катинар. На място пристигна директорът на Областната агенция по безопасност на храните Дамян Миков, пред когото багер изрови първите мъртви животни.
 
„Видно е, няма какво да се коментира по въпроса. Оттук нататък трябва да се направи разследване, за да се види, че всички съмнения са насочени към едно място. Оттук насетне ние ще предприемем мерки да спасим района, за да няма възможност за безпокойство от зарази или нещо от сорта“, коментира Дамян Миков.